Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klockstapeln invigd i Matfors

Annons
Strax efter elva på söndagen fick Hjördis Back lyssna till klangen i klockan vid Tuna Lillkyrka i Matfors. I tre år har hon sålt lotter för att få pengar till klockstapeln som nu står färdig, förutom det krönande korset på taket som blivit försenat.
Gudstjänsten ägde rum i det fria, intill klockstapeln. Den hade knappast kunnat hållas inne i Lillkyrkan eftersom det kom så mycket folk. 70 hade församlingen hoppats på och tryckt program för, men det var nog dubbelt så många som fick lyssna till Tunakören och ta del av Gunnar Orelands textläsning.
25 000 kronor har Hjördis och hennes medhjälpare fått ihop sedan idén föddes att använda överskottet från lottförsäljning som en grundplåt för stapelbygget och inköpet av den välljudande klockan från Bergholtz Klockgjuteri i Sigtuna.
Hjördis fick den självklara uppgiften att ringa den för hand, men den är utrustad med en sinnrik elektrisk ringning och dessutom kan antalet slag varieras med styrning av drivmotorn och kläppen har något av ABS-broms inbyggd så att man slipper de där extraslagen i otakt på slutet.
Som alla kyrkklockor bär klockan en inskription, första versen av J O Wallins psalm 512: "Det ringer till vila och veckan går ut, Guds sabbat sig nalkar och mödan är slut. Tack evige fader för hälsa och frid, för nådenes gåvor i nödenes tid."

Mer läsning

Annons