Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knattegänget tyglar sin rädsla

Det gäller att tygla sin rädsla. När 35 kilo ryttare ska bemästra en 350 kilo tung ridhäst är det viktigt att veta hur det ska göras.
Under tre fredagar har knattegänget intensivtränats på ridskolan i Nolby.

Annons
Pyssel varvas med teorilektioner och ridning. Fem tjejer på mellan sju och tio år har de senaste veckorna fått en duvning i ämnet hästkunskap. I går kväll stod säkerhet på schemat. Och visst är det viktigt att vara försiktig. Men försiktighet går hand i hand med beslutsamhet, för hästen måste alltid veta vem det är som bestämmer.
Förra sommaren ramlade åttaåriga Camilla Nordin av för första gången.
Jag hann knappt förstå vad det var som hände. Men jag slog mig ingenting utan kunde hoppa upp igen på en gång, berättar hon.
När hästarna ska delas ut inför ridpasset tvekar någon över utfallet. Tårarna tränger fram i ögonvrån när inte favorithästen ska vara med på lektionen.
Det är viktigt att rida olika hästar så att man lär sig hur de fungerar. Men bland de unga eleverna finns det alltid några som är rädda. Ibland kommer de över det, ibland slutar de, säger ridläraren Sara Hedberg.
Innan det är dags för sadling går hon igenom utrustningen och när en liten ryttare håller på att vända benskydden bak och fram rättar hon till misstaget.
Alla har ridit regelbundet på ridskolan under vintern.
Det här är ett sätt för eleverna att lära sig mer. Vi vill ju gärna ha dem kvar, säger Sara Hedberg.
Tioåriga Nellie Svedin ser mest förvånad ut vid frågan om varför hon går på ridskola.
Det är kul med hästar bara. Och så är det roligt att rida förstås, säger hon.

Mer läsning

Annons