Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knivmannen ännu inte begärd utlämnad

Det har nu gått fyra månader sedan "Jerry" dömdes för det besinningslösa knivmordet på tvåbarnspappan Reza Karami i Oslo.
I Sundsvall står Jerry åtalad för att ha knivhuggit en kvinna i halsen 2001 —men myndigheterna här har ännu inte gjort något för att få honom utlämnad och ställd inför rätta.

Annons
"Jerry" står under åtal för grov misshandel av en kvinna i samband med en fest i Nacksta 2001. Mordrättegången i Oslo är sedan länge avklarad, och det borde vara dags att begära honom utlämnad till Sverige och ställd inför rätta även här.
Den knivskurna Sundsvallskvinnan drabbades av hjärninfarkt och talsvårigheter. Ännu 3,5 år efter brottet väntar hon på rättvisa och de ekonomiska ersättningar som blir möjliga först efter en dom.
Men varken Sundsvalls Tingsrätt eller åklagarkammaren har gjort några ansträngningar i den riktningen.
Åklagaren i målet, Göran Kvist, har haft uppfattningen att det är tingsrättens sak att få "Jerry" utlämnad och ställd inför rätta. Han berättar också om en hög arbetsbelastning, och underbemanning på kammaren vilket gjort att han inte hunnit prioritera fallet.
Domaren Sonja Ahlgren hänvisar till den förordning som reglerar utlämnande av brottsmisstänkta. Där står svart på vitt att det är åklagarens ansvar.
Hon är den tredje domaren i tingsrätten som har ärendet på sitt bord, men tills i går tycks ingen ha lyckats förklara för åklagarkammaren vad som behöver göras.
Lustigt att du ringer just i dag. Jag hade faktiskt tänkt kontakta åklagaren om det här i dag, sade Sonja Ahlgren i onsdags.
I januari dömdes Södertäljebon "Jerry" till Norges motsvarighet till sluten rättspsykiatrisk vård. Hans fantasier och önskan att döda en människa hade till slut kommit att göra två små flickor i Oslo faderslösa. Deras pappa Reza Karami knivhöggs till döds av "Jerry" när han steg av bussen i centrala Oslo.
Norska rättspsykiatriker slog fast att "Jerry" led av en kronisk psykisk störning som gjorde honom "hyperfarlig". Under tiden i häktet försökte han även döda en vårdare med en tandboste slipad till ett stickvapen.
Svenska psykiatriker ansåg efter ett knivrån i Sundsvall 2001 att "Jerry" var psykiskt sjuk, men att det inte fanns risk för återfall i allvarliga brott.
Som ST avslöjat var mordet ett resultat av en lång rad tillkortakommanden och misstag inom sjukvården, psykiatrin och åklagarväsendet i Sundsvall och Södertälje. Han skulle helt enkelt inte ha varit på fri fot om allt gått rätt till.

Mer läsning

Annons