Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knoppande talanger på floristutbildning

/

Det är rast. Fast det märks inte. Eleverna stannar kvar i alla fall, för Sundsvalls första floristutbildning är trollbindande.

Annons
Fullständigt fokuserade arbetar de unga kvinnorna på sina alster, fem våningar upp på John Bauerskolan. På schemat står bindning i dekorativ stil, en avlång och en rund bordsdekoration ska komponeras.
Maria Bäckström är till sist verkligt nöjd med sin avlånga uppsättning som hon förutom röda rosor också dekorerat med pärlor och tunt guldband. Hon vill definitivt inte riva den inför nästa arbetsmoment.
Måste jag?
Ja, men ta en bild först, säger Tina Lei, danskfödd Ljusdalsbo som pendlar för att kunna bedriva sitt drömyrke, floristlärare.
Hon förklarar att i utbildningen ingår att också dokumentera och kunna presentera sitt material.
Tina Lei har en hög popularitetsgrad och det pågår en ständig kamp om hennes uppmärksamhet. Till sist smiter hon ändå iväg för en liten kaffepaus under rasten. Men så fort hon visar sig igen så börjar eleverna fråga.
Undet tiden har Sandra Fridh fortsatt arbetet, hon njuter av komponerandet. Fast i första hand sökte hon till frisörlinjen, nu står hon som första reserv på den utbildningen men trivs så bra med floriststudierna att hon är tveksam till att byta.
Min farmor har varit min inspirationskälla till blommor, jag var mycket hos henne som liten. Och jag tycker det är kul att gå i blombutiker och titta. Det här är jätteroligt. Förra veckan gjorde vi buketter och det var också jättekul.
Längre fram i studieplanen finns formbinderi, vegetativ stil, formallinjär stil som är minimalistisk och transparent stil. Och i varje moment ska buketter, kransar, bords- och kistdekorationer framställas. Dessutom ingår form- och färglära för att även förståndet ska vara med vid det kreativa arbetet.
Och om tre år ska deras kunskaper stå i full blom.

Mer läsning

Annons