Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolmilan på Norra berget har rivits

/

Kolvakter har bevakat milan på Norra berget dygnet runt under en veckas tid. Nu har kolmilan rivits, kolen som slocknat ska säljas som grillkol.

Annons
Det är en del som är okolat, vi rev kanske milan ett par dagar för tidigt. Men jag tycker att vi lyckats rätt så bra, säger Göran Berg från Skogsvårdsstyrelsen.
Kolmilan tändes förra söndagen, i torsdags släcktes den och fick sedan stå och kallna.
I lördags började vi riva milan men då var kolet fortfarande varmt, säger Göran Berg.
Kolet placerades i strängar längs marken för att svalna under ständig bevakning och i går kunde man börja med paketeringen i papperspåsar. Än vet man inte exakt hur mycket kol det blev från milan.
Det är svårt att säga hur mycket det blir, det kan bli uppåt 4000 liter och i så fall är det bra. Det är ju en minimila där vi använt 20 kubikmeter blandved, mestadels al, säger Göran Berg.
Prima medelpadskol, en riktigt inhemsk vara vi ska försöka sälja, säger Anna Marntell, distriktschef vid Skogsvårdsstyrelsen.
Hon berättar också att det varit en strid ström av besökare vid kolmilan under hela veckan.
Det har kommit folk och tittat, pratat och frågat en del hela tiden, säger Anna Marntell.
Trots att milan rivits och resterna inte är mer än en stor sotig cirkel med lite kolrester har den ett värde i sig. Resterna ska användas i utbildningssyfte.
Skogsvårdsstyrelsen har ett projekt som heter Skog och miljö, vi har 85 personer anställda som varit långtidsarbetslösa tidigare. De jobbar bland annat med att inventera lämningar efter bland annat kolmilor och det kan vara värdefullt för dem att se en färsk kolbotten, säger Anna Marntell.

Mer läsning

Annons