Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolmilemysteriet går vidare till Sca

/
  • Fem av de engagerade om de båda övergivna kolmilorna i Oxsand - Ingvar Stridsberg, Jan Lövgren, Clas Udén, Kalle Lindberg och Kjell-Åke Hermansson.

Den olösta frågan om de två övergivna kolmilorna nära Oxsand, vid gränsen mellan Hälsingland och Medelpad, har nu nått Sca som engagerat sig i fallet.

Annons
Som ST berättade i ett reportage den 21 augusti lanseras teorin att de båda avrättade yxmördarna, Johan Höglund och Johan Andersson, uppförde milan innan de den 25 april 1850 greps som misstänkta för mord. De avrättades senare vid Hälsingegränsen i Årskogen/Armsjön, dömda för att ha rånmördat en man vid namn Jon Andersson och kastat liket i Ljungan.
Den stora frågan är varför milorna, med all deras rikedom i kol övergavs, sade Kalle Lindberg, Ragvaldsnäs, vid en träff med bland annat SCA-representanter på tisdagen.
Sca:s arkivchef, Kjell-Åke Hermansson, tycker att det är en mycket intressant fråga och han ska se till att det görs en åldersbestämning av kolet. Om det nu går.
Vi ska även ta kontakt med skogsvårdsstyrelsen. Kanske kan det ordnas en vandringsstig med skyltning till de båda milorna, funderar Hermansson.
Milorna ligger cirka åtta kilometer från Galtström, Sca:s vagga anno 1673. Enligt Hermansson ökar det intresset för dem.
Det vilade nog en skam över milorna om de uppfördes av Höglund och Andersson. Därför fick de nog bara ligga, tror Kalle Lindberg som träffade på milorna redan 1947. Sedan dess har de funnits i hans tankar.
Kolare var han själv så tidigt som 1938, som 13-åring.
Minns att jag och en annan pojke, Stig Lundgren, vaktade en mila i två veckor. Då var det inte tal om barnarbete.
Men jag fick beröm av farsgubben och det var synnerligen ovanligt.

Mer läsning

Annons