Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal fixare ska minska fallolyckor

En ny tjänst ska minska fallriskerna i hemmet för äldre och sjuka.
”Fixarn” ska hjälpa till med det mesta allt från att byta en lampa till att fixa en gardinstång.

Annons
Det är när äldre ska utföra sysslor på hög höjd i hemmet och måste upp på stolar eller liknade som olyckor händer. De ramlar och inte sällan bryter de en arm eller ett ben. Det är en av anledningarna till att socialnämnden beslutade att tillsätta fixartjänsten. Det är en tjänst som innebär att äldre ska kunna få hjälp med enklare saker i hemmet, sånt som yngre personer fixar själva.
Ingegerd Sundkvist, 77 år, bor Sundsvall och tycker att det är en jättebra idé, speciellt för människor som är ensamma eller som kanske har barn som bor på annan ort. Ingegerd berättar att hon känner en dam som ramlade och bröt armen när hon skulle upp i ett högt skåp. Det var länge sedan och hon är inte säker på inte om damen är riktigt bra ännu. Och visst finns det saker som många äldre är rädd för, att sätta upp gardiner till exempel.
Det skulle vara en höjdare för många att få hjälp med det, säger Ingegerd Sundkvist.
Hon säger också att det beror ju naturligtvis på hur pigga vi är och hon tror också att folk i allmänhet inte vill be om hjälp med allt. Men är Fixarn en glad, trevlig och trygg person så är det något hon tror på och tar emot med öppna armar.
En dam huset, jag tror hon är i 85-årsåldern, ringer ibland och ber mig om hjälp med olika saker. Hon är väldigt ensam och en sådan person måste vara väldigt glad för den här sortens hjälp. Speciellt om kontakten blir personlig och han finns till för dem, säger Ingegerd Sundkvist.
Det är kunden själv som ska hålla kontakten med Fixarn och servicen är gratis. Projektet drar igång i april och ska i första hand pågå under ett år. Sedan ska en utvärdering göras. Då ska både kostnader och kostnadsbesparingar redovisas.
Ursprungligen kommer idén från Höganäs kommun och där har tjänsten funnits i snart fem år. Under de första tre åren minskade benbrotten hos pensionärerna med 30 procent.

Mer läsning

Annons