Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal kräver kollektivavtal för företag i hemtjänsten

/

Fackförbundet Kommunal är oenigt med socialtjänsten i Sundsvall och vill inte godkänna en privat utförare inom LOV (Lagen om valfrihetssystem) hemtjänst, eftersom det saknas kollektivavtal.
En MBL-förhandling slutade i oenighet.

Annons

– Vi är oeniga med arbetsgivaren i förhandlingen för vi hittade inget kollektivavtal och inget om meddelarfrihet och yttrandefrihet, säger Sonja Lindberg, ordförande Kommunal Mellannorrland sektion Sundsvall äldreomsorg.

Det handlar om Seniorbolaget Omsorg AB, ett dotterbolag till Seniorbolaget som startade i 2008 i Göteborgsområdet. Enligt företagets hemsida finns man för närvarande i över 100 kommuner.

Är det här ärenden som dykt upp tidigare?

– Vi har några sedan tidigare. Det här företaget har tidigare inte begärt omsorgstjänster utan haft servicetjänster, men de gånger vi har hittat sånt här har vi krävt att det ska finnas kollektivavtal och då har det kommit in, säger Sonja Lindberg.

Själv menar hon att frågan är principiellt väldigt viktig.

– Kollektivavtal omfattar så mycket och är en trygghet i våra anställningar. Och yttrande och meddelarfrihet är otroligt viktigt i vår demokrati, säger Sonja Lindberg.

Mer läsning

Annons