Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalt bolag låter skattebetalarna betala

Miljökontoret och det kommunala renhållningsbolaget Reko är på kollisionskurs.
Reko vägrar betala en faktura för utfört arbete och skjuter över kostnaden på skattebetalarna.
— Det här kan urholka vår ekonomi avsevärt, säger miljönämndens ordförande Anita Bdioui (s).

Annons
Bakgrunden till den uppseglande tvisten finns här på Blåberget. Eller i vart fall i de arbete miljökontoret lade ner när Reko sökte tillstånd för att anlägga en deponi för miljöfarligt avfall på soptippen.
Miljökontoret har haft ett bra samarbete med Reko och de har alltid betalat tidigare. Så lite svårt har jag att begripa vilka skäl de har för att inte göra det nu, säger Anita Bdioui.
Miljökontoret kräver 88 000 kronor för sitt arbete, vilket är mycket billigt med tanke på omfattningen.
Visserligen står inte miljökontoret och faller med dessa pengar, men förvaltningen riskerar även gå miste om intäkter i framtiden.
Reko hävdar nämligen att det arbete miljökontoret utfört är ett remissvar, inte ett tillsynsarbete. Och remissarbeten ska vara gratis. Det har miljööverdomstolen i Växjö slagit fast i en dom där en åkare fick rätt mot Århus kommun som tog betalt för att utfärda ett transporttillstånd.
I och med att det här domslutet tycker vi att det finns skäl att resonera om saken. Förhoppningsvis kommer vi fram till en gemensam syn, säger vd Hans-Erik Olsson på Reko.
Miljökontorets chef, Stig Johansson, tycker såväl domslutet som Rekos hållning är tveksam. Han anser att de har rätt att ta betalt för sitt arbete.
Det är skillnad på olika remissarbeten. Ett stort miljöärende är något helt annat än ett transporttillstånd, som vi inte ens brukar ta betalt för eftersom det skulle ta mer tid än själva jobbet.
När det gäller Reko har vi tillfört kunskap som bidrog till att beslutsunderlaget blev så bra som möjligt i domstolen, säger Stig Johansson.
Miljökontoret tänker inte ge sig utan kommer att gå vidare om inte Reko betalar. Så småningom kan det bli fråga om en prövning av saken i miljödomstolen.
Förlorar vi har vi i alla fall tydliggjort att det finns en skillnad här, säger Stig Johansson.
Enligt Anita Bdioui kan skattebetalarna bli förlorare om Reko vinner.
Vi strävar efter att ha så hög kostnadstäckning som möjligt för vårt tillsynsarbete för att beslasta skattsedeln så lite som möjligt, säger hon.

Mer läsning

Annons