Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalt försäkringsbolag vidgas

Fler kommuner vill kliva in i försäkringsbolaget Sundsvall och Gävle bildat. Nu ska tio ägare samsas. – Blir det fler än så måste vi troligen släppa aktiemajoriteten, säger kommunstyrelsens ordförande Ewa Back.

Annons
Svenska Kommun Försäkrings AB är populärt.
Bolaget, med kortnamnet SKFAB, bildades för snart tre år sedan. Syftet var att undvika höga försäkringspremier och höga självrisker. Gävle och Sundsvall sökte en gemensam lösning som lockade fler kommuner än så. Kiruna kommun gick in i början av 2004. Sedan har Piteå, Uppsala, Trollhättan och norska Trondheim följt efter.
Nu är det dags att vidga skaran igen.
Örnsköldsvik, Umeå och Helsingborg knackar på dörren, och i måndags sa kommunstyrelsen i Sundsvall ja till att släppa in dem. SKFAB räknar med att utvidgningen ska leda till mindre administrationskostnader och mindre risker för premiesvängningar i de enskilda kommunerna.
Sundsvalls kommun överlåter totalt 1 946 aktier till de tre kommunerna för drygt 2,5 miljoner kronor.
Samtliga blir de delägare i bolaget från och med första januari 2006. I alla fall om kommunstyrelsen i Sundsvall får som den vill. Enligt reglementet måste beslut om försäljning av del av företag eller rörelse tas av kommunfullmäktige, som därmed blir nästa instans.
Sundsvall och Gävle har fortfarande aktiemajoritet, med 27,2 procent vardera. Men nu börjar det bli trångt.
Kommunerna står inför ett vägval antingen sätter man stopp nu, eller släpper aktiemajoriteten.
Vi får diskutera vad som är bäst för företaget, säger Ewa Back.

Mer läsning

Annons