Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunanställda trivs på jobbet

Åtta av tio kommunanställda i Sundsvall trivs på jobbet.
Det är en ökning jämfört med tidigare år.
Men samtidigt vittnar fler och fler om att arbetsbelastningen ökar.

Annons
Resultatet av Sundsvalls kommuns återkommande personalenkät är överlag positivt. Svaren visar på ökad trivsel, större chanser att påverka och ett bättre förtroende för cheferna.
Speciellt visar det sig inom socialförvaltningen, där resultaten visar att personalen uppskattar sin arbetsplats i betydligt högre grad än tidigare.
Det är mycket glädjande. Jag tror att det hänger ihop med att vi för första gången på flera år har en ekonomi i balans, säger Martin Johansson, (s) ordförande i socialnämnden.
Enligt socialtjänstens personalchef Harald Englund beror den goda utvecklingen även på den stora satsning som gjorts på att utveckla medarbetarna och kommunikationen inom de olika arbetsgrupperna.
Vi har vågat fortsätta med det trots att vi dragits med neddragningar. Nu börjar det arbetet ge utslag, säger han.
Mer negativt i personalenkäten är att anställda i alla förvaltningar tycker att de fått en högre arbetsbelastning.
Det beror säkert på de sparbeting som kommunen dragits med de senaste åren. Fler får göra mer än tidigare. Den här utvecklingen måste vi bevaka hårt framöver, säger Sundsvalls kommuns personaldirektör Rolf Bergbom.
Värdena är också låga när det gäller personalens möjligheter att få en god löneutveckling och göra karriär inom kommunen.
Som kommun kan vi aldrig vara löneledande. Det är naturligt att vi får följa utvecklingen av avtalen inom den privata sektorn, säger Rolf Bergbom.
Närmare 4 800 av Sundsvalls kommuns anställda har svarat på enkäten. Det är cirka 60 procent av all personal. Samma typ av frågor ställdes 1999, 2001 och 2003.
Och trots det stora bortfallet tycker Rolf Bergbom att svaren är ett bra mått på hur det är ställt i organisationen.
Tidigare år gjorde vi en bortfallsanalys där vi kontaktade de som inte svarade. Och de visade sig vara mer positiva än de svarade i första läget, säger han.

Mer läsning

Annons