Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen erbjuder vård till män som misshandlar

/
  • Socialchef Sten-Olov Altin är bekymrad över mörkertalet när det gäller kvinnomisshandel.

Många kvinnor har svårt att polisanmäla den man de lever med trots upprepade fall av misshandel. Sundsvalls kommun erbjuder nu en unik möjlighet till vård för dessa män.

Annons
Manfred är en kanadensisk modell för behandling av män som misshandlar kvinnor. Henrik Belfrage, forskningschef vid rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall, har infört metoden här och praktiserat den i klinikens regi. Kliniken har bekostat behandlingarna hittills för att introducera den och visa på effekterna. Samtidigt har det genomförts utbildningar och hållits konferenser i ämnet där personal från socialtjänsten, kriminalvården och polisen deltagit.
Nu kommer kriminalvården att fortsättningsvis bekosta vården enligt Manfredsmetoden för män som dömts för att ha slagit kvinnor. Samtidigt tar kommunen ett stort ansvar och står beredda att ge hjälp och behandling inom de relationer där våld förekommer men det inte gått till rättslig prövning.
Vi har några som genomgått behandlingen och som fått vård i vår regi. Det här är användbart där vi känner till familjevåld, även om det är få som blivit involverade hittills. Tyvärr är mörkertalet stort på hur omfattande problemet är, det är många som borde genomgå den här behandlingen, säger Sten-Olov Altin, socialchef i Sundsvall, och lovar:
Är det problem med våld i familjer ska socialtjänsten ställa sig positiv till att bevilja behandling för männen.

Mer läsning

Annons