Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen får beröm av revisorer

Trots påpekanden om trixande med underskotten får kommunen med beröm godkänt för sitt bokslut.
— Vi är ganska nöjda med utvecklingen. Det är skönt att kunna ge lite ros någon gång också, säger Göte Stenlund, (fp) ordförande i kommunrevisionen.

Annons
Sundsvalls kommun har dragits med underskott sedan 1999. Men förra året vände det - då redovisades ett plus på 42,2 miljoner kronor.
Det gjorde att underskottet från 2002 och delar av underskottet från 2003 kunde betas av. Men fortfarande återstår en brist på 65,9 miljoner kronor från 2003.
Det underskottet vill nu kommunen beta av till år 2007. Trots att kommunallagen säger att det här underskottet ska vara inhämtat till år 2006, tre år efter att problemen uppstod.
Revisorerna påpekar problemet i sin granskning över bokslutet.
Vi ser inte så allvarligt på det här. Det här handlar snarare om att vi observerat det här och vill belysa det än att vi lämnar grov kritik, säger han.
Konstaterbart är också att kommunen har stora pensionsåtaganden framöver. Den bokförda soliditeten uppgår till 32,3 procent för 2004. Om pensionsskulderna beaktas är soliditeten 5,2 procent.
Jämfört med andra kommuner ligger vi inte i gungning på något sätt. Och nu har vi fått ett bättre resultat än tidigare, förhoppningsvis ska det hålla sig några år framöver, säger Göte Stenlund.
Han berömmer även kommunens utökade arbete med att få ordning på de ekonomiska rutinerna. De senaste åren har det funnits stora problem, bland annat i form av grova förskingringar och skattebrott.

Mer läsning

Annons