Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen förlorar pengar på upphandling

Skötseln av kommunens fastigheter i Njurunda blir klart dyrare när HSB Mitt tar över i vår.
Syftet med upphandlingen var det omvända - att allt skulle bli billigare.

Annons
Den 21 juni 2004 fick fastighetsnämnden i uppdrag av kommunfullmäktige att privatisera upp till 20 procent av sin fastighetsskötsel. Tanken var att detta sätt att sköta kommunala hus skulle spara skattepengar.
Nämnden bestämde förra året att Njurundaområdet var lämpligt att lämna ut på entreprenad. Där har kommunen omkring 78 000 kvadratmeter lokalyta att sköta om i egna hus.
Det är enkla kvadratmeter att ta hand om, vi har mer komplicerad fastighetsskötsel i centrala stan, säger Hans Wiberg, avdelningschef vid fastighetskontoret.
För några veckor sedan avgjordes upphandlingen. Det blir HSB Mitt som får uppdraget att underhålla skolor, förskolor, äldreboenden och Njurundahallen under två år med möjlighet att förlänga avtalet.
För det betalar fastighetsnämnden två miljoner kronor per år.
Kruxet är att notan är 400 000 kronor dyrare än när fastighetskontoret själva sköter lokalerna.
Vi har två anställda som gör jobb i Njurundaområdet i dag. Men politikerna vill ändå gå vidare och se var det landar någonstans, säger Hans Wiberg.
HSB Mitt och Svealandsfastigheter var klart billigast av de sju företag som lämnat anbud.
Upphandlingen vägde över till HSB Mitt:s fördel eftersom Svealandsfastigheter inte har någon anställd i Sundsvall.
De skulle anställa två fastighetsskötare men det blir för sårbart om någon av dem är sjuk. HSB har många anställda i Sundsvall och vi känner dem sedan tidigare, säger Hans Wiberg.
Kommunens två fastighetsskötare i Njurunda får flytta till något annat område. Enligt Wiberg kompenserar man den ökade lönekostnaden där, med att köpa in färre jobb från privata företag.
Den 16 maj tar HSB Mitt över i Njurunda om inte upphandlingen överklagas.

Mer läsning

Annons