Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen lägger ut drift på entreprenad

Privata företag får ta över skötseln av kommunens fastigheter i Njurunda. I pilotprojektet finns uppdrag värda miljontals kronor. – Tanken är att se hur effektiv vår egen verksamhet är, säger fastighetsdirektör Christer Ersson.

Annons
I fjol fick fastighetskontoret uppdraget av fullmäktige. Idén är att få en bild över kostnaderna och utförandet av den kommunala verksamheten.
Vi handlar upp det på ett par år. Sedan får vi samla upp våra erfarenheter och tycker politikerna att det här bättre och billigare kanske man går vidare. Blir det dåligt kanske tar man kanske hem det i egen regi igen, säger Christer Ersson.
De byggnader som påverkas är bland annat skolor, förskolor, äldreboenden och fritidsgårdar. Uppdragen blir exempelvis kontroll av värme och ventilation, laga saker när de går sönder och sanera efter skadegörelse.
Att det blir just Njurunda är inte en tillfällighet.
Vi försöker lägga in ett helt geografiskt område så att man inte ska behöva åka så mycket fram och tillbaka, säger Christer Ersson.
Kontrollen av fastigheterna behåller däremot kommunen. Det beror på att man vill vara säker på att alla myndighetskrav uppfylls när det gäller hissar, elanslutningar, handikappanpassning, ventilation och annat.
Det företag som får uppdraget börjar någon gång efter nästa sommar. Det beror på att det kan vara svårt för en utomstående aktör att ta över mitt i vintern.
Vi går ut och handlar upp det här vid årsskiftet. Sedan beställer vi entreprenörer till i februari. Själva bytet sker under sommaren och sedan får entreprenören göra ordning sin organisation så man hinner jobba in sig, säger Christer Ersson.
Kontraktet för tjänsterna blir omfattande, troligtvis handlar det om miljontals kronor. Enligt Christer Ersson blir ingen personal övertalig.
Vi köper väldigt mycket tjänster idag eftersom vi inte hinner med allt. Nu får den personal som har Njurunda flytta till andra områden. Det i sin tur gör att vi kan köpa vi in mindre där och göra mer i egen regi i stället, säger han.

Mer läsning

Annons