Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen riskerar påbackning för EU-projekt

Sundsvalls kommun riskerar att få betala tillbaka en halv miljon kronor för ett gammalt EU-projekt. EU:s revisionsrätt tycker att projektledaren, Stig Sundqvist, hanterat pengarna felaktigt.

Annons
I slutet av 2004 var representanter från EU:s revisionsrätt på plats i Sundsvall för att granska projektet Skola Närsamhälle och Företag.
Efteråt skrevs en rapport. I den framgick att kommunen betalat ut för mycket pengar i 15-miljonerssatsningen. Man fick ett krav på sig att betala tillbaka totalt 500 000 kronor.
Pengarna är nu intecknade i budgeten för näringsliv, marknadsföring och turism för år 2006. Så ser det ut trots att det ännu inte kommit någon räkning från EU-kommissionen.
Vice ordföranden i kommunstyrelsen, Christer Berglund (s), vill ha kompensation via kommunens kompletteringsbudget.
Att vi nu kan få betala tillbaka beror på att förutsättningarna för projektet ändrades medan det pågick. Det kunde vi inte förutse. Därför är det här att betrakta som en extraordinär händelse, säger han.
Skola, närsamhälle och företag pågick mellan 2000 och 2003. Idén var att utveckla entreprenörskapet i skolsystemet. Tanken var att företagande skulle bli en naturlig del ända från förskolan till gymnasiet.
Mitt uppdrag var att utbilda lärare och knyta företagen närmare skolan. Trots det här med ekonomin blev resultatet mycket framgångsrikt, säger dåvarande projektledaren Stig Sundqvist som jobbar vid barn- och utbildningsförvaltningen.
Han tycker att han följt de regler han fått från EU-kommissionens förlängda arm, länsstyrelsens EU-stödshandläggare.
Vi har gjort det vi kunnat och gjort som blivit tillsagda. Men EU-kommissionen tycker ändå att vi gjort fel och kräver nu vårt ansvar, säger Stig Sundqvist.

Mer läsning

Annons