Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen söker vintercyklister

Kommunen söker vintercyklister.
– Det går fortare med cykel än med bil, det är klart att det även handlar om hälsan och den ekonomiska vinsten med, säger Linnea Lång, kommunikatör på Sundsvalls kommun.

Annons

Nu kan Sundsvallsborna ansöka till vintercyklisterna, ett projekt som är inne på sitt fjärde år.

De som blir antagna får vinterutrustning till cykeln, deltagarna får dubbdäck, reflexväst, sadelvärmare, ringklocka, cykelhjälm samt en cykelbelysning.

– Fungerar det bra så blir det så mycket roligare att cykla under vintertid. Så därför hjälper vi till så att man får en bättre upplevelse, säger Linnea Lång.

Tänket från kommunen är inte enbart för hälsans skull utan även en vinst på både tid och ekonomi.

– Vi har testat. Vi vet att innan man har skrapat bilen, skottat och sedan kört och letat rätt på en parkering så hade man varit framme med cykeln på jobbet om man bor inom stan, säger Linnea Lång.

Reglerna är att deltagarna måste cykla minst tre dagar i veckan till och från arbetet, sen ska det rapporteras in när och hur långt de har cyklat. Deltagarna måste vara minst 18 år.

Projektet Vintercyklisterna kommer att pågå mellan den 1 december 2015 till 31 mars 2016 och ansökningen måste vara inne hos kommunen innan den 25 oktober.

Projektet är populärt och antalet ansökningar har stadigt ökat genom åren.

– Det är ett stort intresse, tidigare år har vi fått höja antalet deltagare från 40 till 60 personer. Nu hoppas vi på ett lika stort intresse även i år, säger Linnea Lång.

Redan nu, inför årets vintercykling, har det kommit in ett 100-tal ansökningar.

– Det här handlar inte om först till kvarn, så jag tycker att Sundsvallsborna ska passa på att söka, säger Linnea Lång.

Önskemålet är en geografisk spridning på vintercyklisterna. Mycket för att cyklisterna måste rapportera in om det är något som inte är bra efter vägen.

– Så fort de stöter på något som inte sköts bra, som kanske dåligt snöröjt eller halka så får vi veta det när de rapporterat in till oss ganska snabbt.

Det är inte så många i dagsläget som cyklar regelbundet vintertid i Sundsvall. Så förhoppningen för projektet är att ändra Sundsvallsbornas beteende.

Att helt enkelt få ut fler bilister på cykel i stället.

Mer läsning