Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunsatsning får hård kritik

/

Sundsvalls kommun vill ha 600 000 kronor från länsstyrelsen för att bekosta en projektanställd vid anhörigcentrum. — Varför satsa mera på något som inte fungerar? undrar de ideellt engagaerade.

Annons
Man kan tro att den ena handen inte vet vad den andra gör på kommunen, säger Maureen Persson om idén.
Uttalandet är en reaktion från en kvinna som vet vad hon talar om och länge varit engagerad i det anhörigcentrum som finns i Skönsberg, Reflexen.
Det är en konstig satsning för det kommer inte en människa när vi har öppet. Aldrig dyker någon upp så det är tur att vi i alla fall är två och kan dricka kaffe tillsammans, säger Siv Andersson.
De är båda aktiva i Sundsvalls demensförening och ställer gärna upp och håller öppet på Reflexen. Där är det flera ideella föreningar som turas om att hålla öppet 11-16 varje vardag. Siv Andersson har varit med sedan starten för tre år sedan.
Intresset har varit lika lågt hela tiden, det säger även de som sitter med från andra föreningar. Och det är ju tråkigt att vi bara sitter av tiden här.
Det är inte heller så att engagemanget ger någon inkomst. Uppdelningen är att kommunen står för lägenheten och kontaktpersoner medan anhörigföreningarna bemannar lokalen.
Föreningarna har framfört att det inte fungerar och för två år sedan diskuterades att flytta verksamheten från Skönsbergs centrum till centrala stan. Det blev inget av flytten och egentligen tror Siv Andersson och Maureen Persson att Skönsbergs Folkets hus är en bra lokalisering eftersom det finns bra parkeringsmöjligheter, hiss i huset och det fungerar bra för handikappade.
Men jag kan inte tro att det är någon idé att sätta igång med flera anhörigcentrum eftersom människor tydligen inte har något behov av att komma, säger Maureen Persson.
Däremot är intresset större när deras förening ordnar öppet hus var tredje vecka, då kommer många och vill prata om sina problem.
Hur man ska komma till rätta med bristen på intresse för Reflexen vet inte damerna. Men ytterligare verksamhet i den här tappningen tycker de verkar vara som att kasta pengarna i sjön.

Mer läsning

Annons