Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kön till äldreboende växer

Behovet av lediga omvårdnadsplatser ökar kraftigt.
Fjorton äldre kommuninvånare begär att omgående få komma in på ett särskilt boende.
Tre som tidigare fått sina ansökningar beviljade saknar fortfarande tilldelad plats.

Annons

– Jag ser det ändå inte som något panikläge. Vi är vana vid att situationen hela tiden växlar. Under perioden från november och in i halva januari brukar det normalt anlända många ansökningar, säger biståndshandläggare Ingela Sjökvist.

För en månad sedan stod sex personer som beviljats omvårdnadsboende i kö och väntade på en ledig lägenhet. Den siffran är nu halverad, men inom kort lär väntelistan späs på markant.

Fjorton ansökningar som ska granskas är en hög siffra, eftersom man kan räkna med att alla beviljas ett boende i något av de fyra servicehusen. Bara i undantagsfall sker avslag. Under förra årets sista tre månader hände det vid ett tillfälle när tjugo ansökningar behandlades.

– De som ansöker har i regel redan en omfattande hemtjänst i sin bostad. Ofta lämnas ansökningen på inrådan av personal i den yttre hemtjänstpersonal, som bedömer att det inte går att klara behovet utan en flytt till särkilt boende.

– Men det händer också att en anhörig står bakom ansökan, förklarar Ingela Sjökvist.

En utredning tar i genomsnitt en dryg månad att få klar. Efterfrågan på omvårdnadsplatser kommer med stor sannolikhet att mycket kraftigt överstiga utbudet när högen av ansökningar är avbetad.

– De som måste vänta länge på en plats får antingen förstärkt hemtjänstinsats eller om så krävs försöker vi ordna en tillfällig vistelse på korttidsboende, påpekar Ingela Sjökvist.

Mer läsning

Annons