Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstsnö i sjukhusets kylanläggning

Kommunen tippar sina snölass i havet Snökylan vid sjukhuset använder konstsnö, producerad av dricksvatten. Samtidigt väljer kommunen att tippa snö i havet vid Heffnerskajen. — Det är för dyrt att köra upp till sjukhuset, säger Jan Eriksson, avdelningschef vid fastighetskontoret.

Annons
Landstingets anläggning för snökyla nära Sundsvalls sjukhus stod klar år 2000. Den är unik i världen.
Vid den flistäckta snöhögen vilar två blå snökanoner. Under senare år har de tillverkat hälften av den snö som ligger under flislagret. Den andra hälften av har körts dit av privata fastighetsägare framförallt från området vid Bydalen och Norra vägen.
Den största leverantören av snö vill däremot inte längre vara med.
Det är kommunen som väljer att tippa sin snö från centrala Sundsvall på helt andra platser, framförallt i havet vid Heffnerskajen.
Orsakerna är flera, enligt Jan Eriksson.
En är kostnaden. Landstinget har hittills tagit betalt 150 kronor för varje lastbilslass. Dessutom går det mycket bränsle för att \"lyfta\" snön upp på Norra Berget.
Det är otänkbart för oss att köra snö dit, så länge de tar betalt. Och de branta backarna ger stora utsläpp av dieselavgaser, säger han.
Snökylanläggningen är inte heller planerad för skytteltrafik som det blir vid stora snöfall. Det leder till köer och dyr väntetid för snöbilarna.
För kommunen är det mycket enklare att tippa i havet vid Heffnerskajen, på dispens, eller på marktippar i Vindskärsvarv eller Nacksta.
Just nu rymmer högen 45 000 kubikmeter. Snön, som ligger i en asfalterad grop, tinar sakta under sommarhalvåret och smältvattnet leds till värmeväxlare i sjukhuset. På det viset kyler anläggningen 40 procent av sjukhusets lokaler.
Kent Hedin, ansvarig för snökylanläggningen, förklarar att projektet inte varit lätt.
Efersom vi är ensamma om det här, har vi ingen att fråga. Vi måste hela tiden lösa alla problem själva, säger han.
Nu har Landstinget Västernorrland fått 3,8 miljoner i statliga bidrag för att göra snökylan effektivare. Pengarna ska gå till en bättre tillfartsväg för lastbilarna. Då ökar chansen att få kommunen som leverantör av snö.
Dessutom ska man borra tre egna brunnar för att slippa köpa dricksvatten till konstsnön. Kanterna på snögropen ska höjas så att den kan fyllas med vatten. Då sker snötiningen jämnare.
Snökylan är ännu en dyr energiform.
Men även om vi använder konstsnö är det billigare än rena kylanläggningar i sjukhuset, säger Kent Hedin.


Fakta/ Snökylan vid Sundsvalls sjukhus
* Anläggningen producerar snökyla motsvarande en miljon kilowattimmar per år.
* Snökylan kostar en krona per kilowattimme.
* Anläggningen som öppnade 2000 har fått bidrag från bland annat EU och statliga Nutek.

Mer läsning

Annons