Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsult riskerar fängelse

Sundsvallsföretagaren har arbetat som konsult med marknadsföring som specialitet. I går stod han inför rätta för försvårande av skattekontroll. Han förnekar brott och förklarar frågetecknen i bokföringen med åsknedslag och sekretessavtal.

Annons
Efter en skatterevision i tre bolag som konsulten drev i slutet av 90-talet polisanmäldes han. I går stod han inför rätta, åtalad för försvårande av skattekontroll.
Enligt vice chefsåklagare Bertil Månsson har bokföringen varit stadd i sådan oreda att skatteberäkningen allvarligt försvårats. Åklagaren påstår också att den åtalade försökt mörka 380 000 kronor i intäkter i ett av bolagen, att han låtit bolagen betala stora privata kostnader, och att han försökt göra avdrag för kostnader som varit privata.
Det gäller bland annat 19 inköp på systembolaget, 11 krognotor, greenfee på Barsebäcks golfbana och medlemsavgiften i Rotary, enligt förundersökningen. Sammanlagt rör det sig om 142 000 kronor i avdrag som skattemyndigheten haft synpunkter på.
Konsulten förnekar brott.
Jag tycker att jag har redovisat allt så öppet som det någonsin är möjligt, säger han.
Enligt konsulten beror de centrala problemen i bokföringen på ett åsknedslag som förstörde hans dator, och bokföringen blev sådan när han återskapade den efter datorkraschen.
På ett representationskonto hittade revisorerna bland annat en krognota för tolv personer, men inga namn på dem som var där.
Det beror på ett sekretessavtal jag hade med min uppdragsgivare. Det framgår tydligt att jag inte fick knysta om vilka jag träffade, säger han.
Åklagaren säger sig inte vara imponerad av den åtalades förklaringar.
Jag kommer att yrka på fängelse om rätten anser att han haft uppsåt att försvåra kontrollen. Om det rör sig om grov oaktsamhet anser jag att villkorlig dom med böter är lämplig påföljd, säger Bertil Månsson.
Dom avkunnas 16 september.


Mer läsning

Annons