Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korna misskötta – låg i sin egen avföring

Nötkreaturen låg i sin egen avföring, ungkalvarna var underviktiga och kalvgömmor saknades.
Ägaren av nötkreaturen riskerar nu ett förbud mot att ha hand om djur.

Annons

I september 2014 kunde länsstyrelsen konstatera brist i djurhållningen hos ägaren, bland annat beträffande djurens hull och renhet.

Varken nötkreaturen eller ladugården ansågs vid kontrollen tillräckligt rena. För djurens del innebär det en ökad risk att drabbas av så kallad gödselpansar, vilket hade skett i ladugården.

Gödselpansar är ett skal av torkad avföring på kreaturens kropp, som uppkommer till följd av att de fått ligga i sin egen avföring.

Förutom dålig renhållning bedömdes flera ungkalvar vara underviktiga, trots att de hade tillgång till foder. Länsstyrelsen skriver i sin bedömning att det troligen handlar om att djuren fått fel slags foder. Ägaren ansåg inte att djuren hade för lite fett på kroppen.

Även kalvgömmor saknades, vilket är ett avskilt ställe dit kalvarna kan gå undan kon om de vill. Enligt djurskyddslagen ska sådana utrymmen finnas till och med att kalven är tre månader.

Ägaren sa att han hade för avsikt att vidta åtgärder. Men när länsstyrelsen gjorde en uppföljning i januari 2015 kvarstod fortfarande flera brister. Dessutom kunde nya brister konstateras.

Om ägaren till nötkreaturen inte fixar till bristerna kan Länsstyrelsen omhänderta djuren samt förbjuda ägaren att ha djur.

Ägaren har nu tre veckor på sig att överklaga beslutet.

Mer läsning

Annons