Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korp-Eriks fiol hemma efter 97 år

/
  • Riksspelmannen Thomas von Wachenfeldt med Korp-Eriks fiol som återbördats till Hassela.Wachenfedlt blir i höst fiollärare på kulturskolan i Sundsvall.

År 1908 emigrerade den legendariske spelmannen Erik Olsson Korp från Fiskvik i Bergsjö till Amerika.
Med på resan över Atlanten var en fiol som via släkt i Minnesota nu återbördats till Nordanstig och Hassela.

Annons
Riksspelmannen Thomas von Wachenfeldt, Bergsjö, tar i dag fiolen i bruk vid en mindre spelmansstämma i Styggberg i Hassela, i anslutning till den gård där Korp-Erik, som han kallades, föddes år 1851. På söndag, vid Bjuråkersstämman, gör Laurie Agrimson och hennes sambo Jerry, från Minneapolis, en officiell överlämning till Hassela hembygdsförening.
Fiolen ska förvaras på hembygdsgården och bli spelad av inte minst Thomas von Wachenfeldt, berättar Anders Åhslund och Dagmar Elfving i föreningen.
Von Wachenfeldt hade fiolen med sig hem efter en resa till Minneapolis tidigare i år. Laurie Agrimson, avlägset släkt med Korp-Eriks barnbarn, och sambon Jerry var då värdar för honom och spelkompisen Isac Björklund, Färila.
Fiolen låter bra, tyckte Thomas von Wachenfeldt då han i går testade den hemma hos Anders Åhslund. Den hade en bred reva när jag tog den med hem, nu har den lagats av Robert Eriksson i Arvika.
Enligt musikern och forskaren Karl Norin, Söderhamn, är fiolen från 1860-talet. Den är tyskbyggd.
En Steinerkopia, förklarar von Wachenfeldt. Steiner var en av de stora mästarna att bygga fioler.
En annan av Korp-Eriks fioler förvaras på svensk-amerikanska institutet i Minneapolis.
Hur duktig spelman och kompositör var då Korp-Erik?
Min personlige favorit tillsammans med Hultkläppen och rätt okände Gnarpsspelmannen Per-Erik Svedin från Trollsved, svarar von Wachenfeldt.Även kraftkarl

Via Karl Norin får vi veta att Korp-Erik även var en kraftkarl. Han gifte sig 1876 med Katarina Pålsdotter. Några år senare bosatte sig paret vid Synåsen i Torps socken. De senaste tio åren före emigrationen bodde familjen i Fiskvik i Bergsjö.
Vid barndomshemmet i Styggberg finns en meterhög, tung sten som Korp-Erik lär ha lyftat många gånger under sin krafts dagar. Ingen annan rådde på den.
Med över Atlanten var fem av barnen. En av döttrarna som blev kvar i hembygden, Katrina Lundstedt, blev en ansedd folkmusiker och trallare. Hon avled 1962.
Hur gick det då i Amerika?
Inte alls bara, vet von Wachenfledt att berätta. Korp-Erik ville hem. Familjen drabbades av ett par bränder och flera av barnen dog i sjukdomar.
Makan trivdes bättre.


Korp-Erik på skiva

Thomas von Wachenfeldt är färdig med sin musikutbildning i Arvika, bortsett från en dokumentation om Hasselaspelmannen Jon-Erik Hall. Och profilen von Wachenfeldt blir kvar i Nordanstig.
Jag har fått tjänst som fiollärare på kulturskolan i Sundsvall. Det känns fantastiskt bra, jag får ju undervisa i mitt specialinstrument.
En cd-skiva med skolkamrater i Arvika släpps i dagarna. På en finns bland annat Korp-Erik-låtar. Andra lokala musiker som medverkar är Henning Högberg, Alnö, Gustav Eriksson, Forsa, samt ljudansvarige Henrik Bruzell, Stöde.

Mer läsning

Annons