Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kort om forskning

Annons

Barn har förmodligen en känsla för takten i musik redan vid födseln. Forskare i Ungern och Nederländerna lät undersöka hjärnaktiviteten hos 14 sovande spädbarn, två–tre dagar gamla, med hjälp av EEG medan barnen hörde en ljudsekvens från en trummaskin. Ibland fattades ett slag i takten, ibland gick det i otakt och barnen reagerade på dessa störningar. Det tyder på att taktsinne inte är någonting som lärs in senare i livet.

I framtiden skulle metoden kunna användas för att tidigt hitta de barn som har defekt taktkänsla. Dessa behöver sannolikt extra stöd för att inte komma efter i sin språkliga utveckling, enligt forskarna. (TT)

Män som är väldigt aktiva sexuellt när de är 20–30 år löper högre risk att drabbas av prostatacancer senare i livet. Åtminstone enligt forskarna bakom en studie som publiceras i British Journal of Urology. Forskarna har frågat cirka 400 patienter med prostatacancer om hur deras sexliv tedde sig tidigare, och jämfört svaren med dem från en kontrollgrupp med friska män. Bland männen med cancer hade fyra av tio haft samlag minst 20 gånger per månad i ungdomen, jämfört med drygt tre av tio i kontrollgruppen. Fyra av tio sjuka uppgav att de dessutom hade onanerat ofta, jämfört med tre av tio bland kontrollerna.

Forskarna tror att höga nivåer av manligt könshormon ligger bakom både en stark sexdrift och senare risk för cancer. Studien har dock en stor brist som gör att resultaten kan tas med en nypa salt: Cancersjuka har oftast en nedsatt sexuell förmåga, och det är risk för att de överskattar sina minnen från förr. (TT)

Både kejsarpingvinen och en rad andra pingvinarter på södra halvklotet är mycket illa ute på grund av den globala uppvärmningen. Enligt en ny studie kan en stor koloni vid Terre Adelie på södra Antarktis minska med 87 procent, från i dag 3 000 häckande par till blott 400 vid nästa sekelskifte. Den globala uppvärmningen ökar mest vid polerna – i västra Antarktis har genomsnittstemperaturen vintertid stigit med sex grader sedan 1950. Amerikanska forskare befarar att smältande och uppbrutna istäcken kraftigt kommer att påverka den stora kolonin kejsarpingviner vid Terre Adelie. De varnar i vetenskapstidskriften Pnas för att samma öde kan drabba hela kejsarpingvinstammen, totalt omkring 200 000 häckande par, på kontinenten. En rad andra pingvinarter lever också farligt, visade en stor studie förra året. (TT)

Den globala uppvärmningen kommer att hålla i sig i närmare tusen år, även om de ökande utsläppen av växthusgaser skulle bromsas upp. Slutsatsen dras av klimatforskare vid USA:s motsvarighet till SMHI, i en studie publicerad i vetenskapstidskriften Pnas.

Enligt studien, där forskarna kombinerat två klimatmodeller, en på hundra års och en på tusens års sikt, har åtgärder mot den globala uppvärmningen en betydligt längre bromssträcka än forskarna hittills trott, närmare 1 000 år i stället för 100–200 år.

Forskarna räknar med att den globala uppvärmningen når sin topp omkring 3000. I dag suger världshaven långsamt upp en del av koldioxiden i atmosfären och dämpar den globala uppvärmningen något. Men den lagrade koldioxiden i haven frigörs så småningom och stiger långsamt tillbaka i atmosfären. (TT)

Mer läsning

Annons