Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftfull last

/

Fyra vindkraftverk ska passera Tunadalshamnen på vägen mot härjedalska Hede. I går anlände de första delarna, däribland tolv propellerblad, vägande sex ton styck och 34 meter långa.

Annons
Vi har haft lika stora laster tidigare. Men inte i den här mängden, berättar Ulf Höglund, förman i hamnen.
Förutom de stora vingarna har fyra generatorer, som väger 52 ton vardera och är fem meter breda, lastats av i hamnen. Plus vridfundament vägande 19 ton, generatorer på 52 ton och vingfästen på 19 ton.
På måndag kommer de fyra fundamenten. Färdigmonterade blir de 100 meter höga och varje torn består av fyra delar som väger 63, 63, 54 respektive 45 ton styck.
Mest hänförd är jag över den montering som kommer att ske 100 meter upp i luften, sammanlagt är det 108 ton som ska monteras på fundamenten med hjälp av Europas största mobilkran på 650 ton som kommer från Tyskland, säger Ulf Höglund.
Vägen genom Medelpad ner till Härjedalen kommer den närmaste månaden att trafikeras av specialfordon som klarar de långa, tunga lasterna. För propellrarna blir det förlängningsbara trailers som kan frakta en vinge åt gången. Men fundamenten tas om hand av ett norskt åkeri med utrustning som medger att en del av tornet skruvas fast i dragbilen och den bakre änden i släpet så att fundamentet utgör mellandelen på fordonet.
Eftersom det inte finns lagringsmöjligheter vid byggplatsen i Hede så kommer Tunadalshamnen att fungera som mellanlager. Själva slutsträckan av transporterna kommer att bli en spektakulär historia eftersom de tunga trailarna måste dras sista biten upp till byggplatsen på grund av att vägen där har 18 graders lutning.
Det ska byggas fem vindkraftverk, det femte förs direkt med trailers från Tyskland, och målsättningen är att montera ett i veckan. Vindkraftverken ska alstra 2 MW och ge kraft redan från 2,5 meter per sekund och uppnå full effekt vid 12 sekundmeter.

Mer läsning

Annons