Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftigt ökat stöd för moderaterna

/
  • Bertil Kjellberg är påtagligt nöjd när han tar del av de senaste opinionssiffrorna för Västernorrland. Siffrorna visar att moderaterna har mer än fördubblat sitt stöd.
  • Ewa Goës och miljöpartiet närapå fördubblar sina siffror i opinionsundersökningen. Sju procent öppnar för en comeback för de gröna.
  • – Kd förlorar mest och tänkta outsiders som fi, junilistan ochsverigedemokraterna syns inte alls, noterar statsvetaren Göran Bostedt.

Moderaterna mer än fördubblar sitt stöd i Västernorrland och kristdemokraterna halveras. Det är tydliga tendenser ett år före valet i en länsomfattande opinionsundersökning.

Annons
Mest påfallande är moderaternas uppgång. 21 procent av väljarstödet i dag skulle med råge räcka till två riksdagsplatser. I valet 2002 fick partiet 8,5 procent av rösterna i länet.
Kristdemokraterna å sin sida rasar från 7,5 till 3 procent. Lars Lindén, Söråker, som har riksdagsplatsen just nu sitter löst.
Miljöpartisten Eva Goës i Härnösand har mer att hoppas på. De gröna når 7 procent i opinionsmätningen och en comeback är inom räckhåll.
Övriga partier ligger rätt nära sitt förra valresultat utom socialdemokraterna. Men det regeringsbärande partiets nedgång till 43 procent i Västernorrland ska inte övertolkas.
Det framhåller Göran Bostedt, docent i statsvetenskap vid Mittuniversitet.
Man får ta resultatet med en stor nypa salt, säger han. Bland annat är svarsfrekvensen låg, 54 procent, och det är en stor andel osäkra väljare.
De här faktorerna kan missgynna det styrande partiet i undersökningen.
Det är det sittande regeringspartiet som oftast drabbas av fanflykt.
Många är alltså osäkra i mätningen. Andelen \"vet ej\" är 39 procent. I tabellen här intill redovisas fördelningen på de olika partierna enbart från väljare som faktiskt har bestämt sig.
I stora undersökningar från Temu, Sifo och andra brukar motsvarande andel ligga runt 15-20 procent.
Givet alla reservationer ser Göran Bostedt flera intressanta tendenser:
Uppenbart går moderaterna kraftigt fram. Det styrks av samma siffror på riksplanet. På samma sätt styrks kristdemokraternas tillbakagång.
Kristdemokraterna tycks vara det riktigt stora förlorarpartiet. Jag tror att det går att förklara med det politiska ledarskapet. Den nya partiledaren har inte lyckats kliva i manteln efter Alf Svensson.
Partier utanför riksdagen får inte mer än ströröster i mätningen. Det gäller till exempel feministiskt initiativ, fi, som råkade vara kraftigt exponerade i media just när mätningen gjordes.
Det är tre tänkta outsiders i valet, fi, junilistan och sverigedemokraterna, som inte alls har placerat sig på banan än, noterar Göran Bostedt.
Fotnot: Västernorrland har tio riksdagsplatser i dag, fem s-platser och en vardera för v, m, fp, c och kd.

Mätningen i siffror
Så skulle länet rösta i dag, procent (jämfört med riksdagsvalet 2002)
c 8 (9,6)
fp 10 (9,2)
kd 3 (7,5)
mp 7 (3,7)
m 21 (8,5)
s 43 (49,3)
v 8 (9,8)
sjvp 0 (-)
annat 0 (2,0)

Undersökningen
Undersökningen bygger på svar från 834 personer i Västernorrland.
Intervjuerna genomfördes per telefon under perioden 11- 22 september.
Urvalet är slumpvis gjort från Telias telefonregister och vid uppringningen utifrån vem i hushållet som senast fyllde år.
De intervjuade är mellan 18 och 74 år.
Svarsfrekvensen är 54 procent. 1549 personer har ingått i det så kallade nettourvalet.
Minst 100 personer har intervjuats i varje kommun i länet. Resultatet på länsnivå har viktats med hänsyn till folkmängden i kommunerna.
Frågorna som ställdes lyder: \"Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?\" respektive \"Vilket parti skulle du rösta på i landstingsvalet om det var val i dag?\"
Undersökningen är gjord av Interview institute of Scandinavia i Härnösand på uppdrag av Tidningen Ångermanland, Sundsvalls Tidning och Örnsköldsviks Allehanda.

Mer läsning

Annons