Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftsatsning mot kvinnovåld

/
  • Äntligen syns det en ljusning i rättsförfarandet när det gäller våld mot kvinnor. Mannen bakom utredningen är kammaråklagare Göran Kvist.

Nu har det blivit fart på det rättsliga förfarandet i Sundsvall när det gäller kvinnomisshandel. Det snabba väldokumenterade agerandet kommer sannolikt också att leda till att fler män fälls, därför att kvinnorna orkar stå fast vid sin anmälan.

Annons
Det hoppas i alla fall kammaråklagare Göran Kvist som i sin utredning tagit fram de nya rutinerna. Han har gått systematiskt till väga utifrån kända svårigheter. För det är ett välkänt problem bland polis och åklagare att kvinnan anmäler när hon blivit slagen, men backar om uppgifterna efter några dagar, för att till sist ställa sig helt oförstående till anklagelserna mot mannen när ärendet väl kommer upp i rätten.
Mycket beror det på att handläggningstiden varit för lång, att skadorna inte dokumenterats tillräckligt, att kvinnan haft för dåligt stöd och att hon lever i ett beroendeförhållande till mannen, säger Göran Kvist.
Detta har han nu benat ut och resultat har fått ett mycket positivt mottagande bland de berörda. Och effekterna har redan visat sig.
Nu har jag haft mål som avgjorts i rätten tio dagar efter att misshandeln inträffade, säger Göran Kvist, som hoppas att den trenden ska vara tydlig när det ska göras en utvärdering vid årsskiftet.
Bakgrunden till utredningen var att bara 25-30 procent av anmälningarna i länet om kvinnomisshandel gick till åtal, medan riksgenomsnittet ligger på 45 procent.
Nu har kontakter med Sundsvalls sjukhus lett till att rättsintyg ska skrivas samma dag som kvinnan kommer in och det får dröja som längst tre dagar. Tidigare har det tagit upp till fyra veckor innan den delen varit avklarad.
Det ger oss ett fint underlag vid häktningsförhandlingarna. Tidigare har vi fått rättsintyget i bästa fall när åtalet ska vara väckt, fjorton dagar senare.
I modellen ingår också ett annat förhållningssätt till gärningsman och den misshandlade. Gärningsmannen ska som regel anhållas på grund av risken för återfall i brottslighet och för att han kan förstöra bevis. Medan kvinnan omedelbart ska erbjudas ett målsägandebiträde som kan stötta henne, även åklagaren ska ha kontakt med kvinnan innan de möts i rätten.
Det är viktigt att slagna kvinnor hamnar i en trygg miljö så att de klarar av att fullfölja sina anmälningar, säger Göran Kvist.
För att förbättra kvaliteten på utredningarna lottas nu målen om kvinnomisshandel bara på fem av kammarens fjorton åklagare, det ger en högre specialisering.
Göran Kvist har också ordnat utbildningar för polisen. För de ska fota kvinnan, kanske lägenheten om det finns spår av att det gått våldsamt till, samt notera egna iakttagelser. Vidare ska kvinnan erbjudas skjuts till sjukhuset direkt och helst ska polisen ha med ett rättsintyg därifrån.
För att få dynamik i arbetet blir det skriftlig feedback från åklagaren till de ordningspoliser och utredare som handlagt ärendet.Till att börja med kommer det att innebära ett merarbete för åklagarkammaren men det är nödvändigt för att komma till rätta med den dåliga statistiken.
Det som jag tagit med är sådant som vi kämpat för i många år. Projektet omfattar bara Sundsvall i år, fungerar det bra kommer vi att utvidga det. Men jag tror inte vi når toppen av vår förmåga med det här, det kan behövas mera, säger Göran Kvist.

Mer läsning

Annons