Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav på offentlig redovisning av kvinnojouren

Oppositionsrådet Magnus Sjödin (m) kräver offentlig redovisning av kvinnojourens verksamhet. Han vill även att allmänhet och politker ska kunna ställa frågor i kommunfullmäktige till representanter för jouren. — Om det är en temadag om kvinnovåld han vill ha, så visst är det möjligt, säger Martin Johansson (s).

Annons
Det aktuella förslaget från moderaterna kommer som ett led i den offentliga debatt Magnus Sjödin startade i Sundsvall med anledning av Dokument Inifråns tv-reportage \"Könskrig\".
En kvinna som har blivit utsatt för ett övergrepp och behöver skydd ska inte ens behöva tänka tanken att hon enbart ses som en pjäs och ytterligare en potentiell soldat som riskerar att sättas in i extremfeministernas \"könskrig\". Därför är det viktigt att även vi i Sundsvall på rätt sätt diskuterar denna fråga, skriver han i ett pressmeddelande.
Tidigare har han kallat kvinnojourens organisation \"fascistoid\" och krävt att kommunen fryser sina bidrag till såväl kvinnojouren som tjejjouren Blå.
I år uppgår det sammanlagda stödet till de båda jourerna, som ingår i föreningen Kvinnogemenskap, till sammanlagt 850 000 kronor.
Socialnämndens ordförande, Martin Johansson, anser att moderaternas kritik mot kvinnojourens verksamhet är obefogad. Han anser att Magnus Sjödin dessutom drar förhastade slutsatser med ett tv-program som enda underlag.
Även förslaget om offentlig redovisning i kommunfullmäktige av jourverksamheten säger sig Martin Johansson ha svårt att förstå:
Det finns redan en offentlig redovisning av deras verksamhet som är offentlig och som han kan få läsa om han är intresserad.
En temadag i kommunfullmäktige på temat kvinnovåld är däremot inget han utesluter.
Beslutet är inte mitt, men vi prioriterar arbetet mot kvinnovåld i den här kommunen och visst kan det vara bra att arrangera en dag mot det, säger Martin Johansson.

Mer läsning

Annons