Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver besked om barnomsorg

Småbarnsföräldrarna i Sidsjön, Mårtensro och Böle är sedan länge missnöjda med barnomsorgen i området. I går ställde de barn- och utbildningsnämndens ordförande Leif Nilsson mot väggen vid ett möte i Bölegården.

Annons
De 60 villor som byggts i Mårtensro de senaste åren har många väldigt unga invånare. Och på Sidsjö förskola den enda förskolan som finns riktigt nära står i dag cirka 40 barn i kö.
Med det hårda tryck som finns på de få barnomsorgsplatserna i området blir det långt till närmsta förskola för många barn och föräldrar.
Malin Wermelin, som sköter sitt jobb från hemmet, berättade om de långa morgon- och eftermiddagspromenader som väntar henne och barnen i höst. Familjens bil måste maken som jobbar i Matfors ha.
Leif Nilsson och Hans Ekman, som är lokalsamordnare för förskolan, fick varsin skriftlig inbjudan att följa med på en tur.
06.20 Vi startar från Natursköna Mårtensbacken. På vägen passerar vi bland annat Sidsjö förskola. Ingen störande kollektivtrafik finns.
07.00 Kort stopp för avlämning vid Midälva förskola.
08.00 Beräknad hemkomst och arbetsdagen börjar.

Besked i augusti
Proceduren upprepas på eftermiddagen och Malin rekommenderade Leif Nilsson att vara med på båda turerna. Något som totalt tar 3 timmar och 20 minuter.
Hur det blir med promenaden återstår att se.
Likaså hur det blir med fler förskoleplatser till hösten.
Montessoriskolan i Sidsjön vill öppna förskoleavdelning och sedan har ett personalkooperativ med 45 platser ansökt om att få starta verksamhet i samma område i augusti. Finns det ett större behov efter det får vi öka antalet platser. Vi får se i augusti, var det besked som Leif Nilsson kunde ge.

Egna förslag
På mötet presenterade föräldrarna några egna förslag för att skapa fler förskoleplatser.
- Utnyttja fler lokaler i sjukhusområdet i Sidsjön.
- Bygg en modul vid Sidsjö förskola.
- Bygg ett dagis på kommunens outnyttjade tomt i Mårtensro. När det inte behövs längre kan byggnaden göras om till exempelvis ett gruppboende.
- Starta dagis i någon av HSB:s 48 planerade lägenheter i Mårtensro.
Det sistnämnda förslaget är dock inte genomförbart hävdade Margaretha Saltin, HSB:s representant på mötet.
Leif Nilsson menade att det är viktigt att fatta förnuftiga beslut.
Vi måste använda skattepengarna klokt. Det går inte rusa i väg, utan satsningarna måste ses på lång sikt.
Föräldern Stefan Hörnlund var kritisk till hur kommunen har skött frågan om barnomsorgen i området. Och menade att framförhållningen varit och är under all kritik.
Vi har påpekat detta i flera år, men det händer inget. Det måste bli bättre planering högre upp. De som jobbar med detta måste få medel att kunna göra ett bra jobb, menade han.
Även förskolans distriktschef, Ingrid Åsén Lidberg, var inbjuden till mötet, men hade inte möjlighet att vara med.

Mer läsning

Annons