Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kravet: En krisplan för att rädda kommunens ekonomi

/

Enligt den senaste prognosen klarar inte kommunen balanskravet.
Oppositionen kräver därför att kommundirektör Stefan Söderlund upprättar en åtgärdsplan.
En lösning som majoriteten nobbar helt.

Annons

Läs också: Nytt tungt besked – därför riskerar kommunen ett underskott

Det politiska tonläget i Sundsvall höjs igen och anledningen är det jobbiga ekonomiska läget. Prognosen är fortfarande ett överskott på nio miljoner kronor, men kommunen klarar inte balanskravet.

– Kommunallagen säger att vi inte får tillgodoräkna reavinsten. För vår del innebär det efter senaste prognosen att vi ligger tolv miljoner efter. Skulle vi inte klara detta vid årets slut har vi tre år på oss att återställa detta, säger ekonomidirektör Örjan Folkesson.

Oppositionsrådet Jörgen Berglund (M) menar att detta är ett stort problem.

– Oerhört allvarligt och det vore oansvarligt att låta detta ske. Det duger inte att hoppas och det majoriteten håller på med känns både nonchalant och oansvarigt, säger Berglund.

– På lång sikt är det inte hållbart och det speglar det ekonomiska läge vi befinner oss i. Vi har också vidtagit åtgärder som gör att vi tror oss klara balanskraven, säger kommunalrådet Peder Björk (S).

Oppositionen föreslår i stället att kommundirektör Stefan Söderlund tar fram en krisplan som tas upp för beslut i nästa fullmäktige.

– Vi vill se en bruttolista som han skulle ta fram och som vi skulle fatta beslut kring. Då skulle vi kunna komma ikapp, säger han.

Peder Björk och majoriteten avslog yrkandet.

– Det känns väldigt märkligt. I stället för att komma med egna politiska förslag så skjuter man ansvaret på en tjänsteman då man valt att passa när det skulle beslutas i de olika nämnderna. Dessutom har vi redan vidtagit de åtgärder som krävs, säger Björk.

Mer läsning

Annons