Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kris: "Vi behöver fler medlemmar"

/
  • Fler behövs. Jens Petrusson på KRIS Sundsvall efterlyser fler medlemmar.
  • Missbruket kryper allt längre ner i åldrarna. Därför behövs fler engagerade för att sätta in åtgärder på ett tidigt stadium menar Jens Petrusson på KRIS Sundsvall.
  • Lisen Hollström med barnbarnet Saga, 4 månader. Tack vare KRIS fick hon och hennes dotter stöd i sin kris.

Droger och kriminalitet ökar i Sundsvall, enligt KRIS Kriminellas revansch i samhället.
– Vi klarar inte det vi vill göra själva så vi behöver fler engagerade, säger Jens Petrusson, medlemsansvarig i KRIS Sundsvall.

Annons

KRIS i Sundsvall har funnits sedan 1999 och just nu har den ideella föreningen mellan 70 och 90 medlemmar i Sundsvall. Men fler behövs mot bakgrund av den allt ökande droganvändningen och kriminaliteten.

– Det har blivit en hårdare situation att leva därute. Jag har varit nykter nu i tio månader och jag kan se en skillnad jämfört med innan jag kom till KRIS. Drogsituationen har eskalerat och missbruket går allt längre ner i åldrarna. Vi behöver göra något, säger Jens Petrusson.

Verksamheten går ut på att stötta och stödja människor som är i drogmissbruk eller som försöker lämna det, samt anhöriga. Föreningen driver ett stödboende i anslutning till föreningslokalen på Västra vägen och är publikvärdar på olika sportarrangemang. De är också engagerade i soppköket och KRIS har nyligen fått förfrågan om att hjälpa ordningsvakterna på Navet på fredags- och lördagskvällarna.

– Vi har så mycket nu så vi behöver fler. Vi tror på förebyggande insatser, säger Jens Petrusson.

Vilka personer är det som ni vill ska engagera sig i KRIS?

– Alla möjliga faktiskt. Man behöver inte ha en bakgrund som drogmissbrukare eller kriminell, vi har ju även stödmedlemmar.

På KRIS kan även anhöriga till missbrukare få hjälp, de diskuterar medberoendeproblematik, och det finns speciella mammagrupper. En av alla dem som fått stöttning av KRIS är Lisen Hollström, som numera arbetar ideellt varannan vecka i huset.

– Jag som medberoende har fått hjälp och stöttning när min dotter, som nu är drogfri, var missbrukare. Jag känner en stor tacksamhet för all hjälp jag fått härifrån och kan också hjälpa andra, säger Lisen Hollström.

Också hon uppmanar fler att engagera sig.

– Ju fler vi blir desto mer kan vi göra. Vi kan komma ut och nå flera ungdomar.

– Kom in hit på KRIS en dag och prata lite grann med oss och lär känna oss. Vi bits inte! avslutar Jens Petrusson sin uppmaning.

Mer läsning