Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krislarm från läkarna – barn skickas hem med frakturer

/

Barn med frakturer skickas hem i väntan på operation och på ortopeden kan inte planerade operationer utföras.
Patienter som kommer in med hjärtinfarkt kan heller inte räkna med att få vård på en specialistavdelning.
– Det fattas beslut utifrån patientens ålder, säger en läkare.

Annons

Enligt nya läkarlarm från Sundsvalls sjukhus tummas det i sommar kraftigt på patientsäkerheten.

– Barn med frakturer läggs vanligtvis in i väntan på operation för att de behöver få trygghet och stöd men nu är den regeln satt ur spel. Det händer att de skickas hem, även om man försöker ge dem tid för operation morgonen efter, säger en läkare.

En annan läkare berättar att planerade operationer inte kan utföras på ortopedkliniken på grund av sjuksköterskebristen.

– Bemanningen är bara anpassad för 16 patienter fast det egentligen ska finnas 32 platser.

Det betyder också att endast omkring hälften av alla akuta operationer kan utföras och att många patienter med akuta problem skickas iväg till andra sjukhus inom landstinget.

Det går inte ens att få tag på stafettsjuksköterskor och det talas om att tio sjuksköterskor ska "snabbutbildas".

– På hjärtintensiven är i normala fall tre eller fyra kardiologsjuksköterskor i tjänst. Nu är det många nätter bara en. Det är hemskt. I det tysta dras det i dag också gränser utifrån patientens ålder. Om hon eller han är 45 eller 75 år kan avgöra om patienten hamnar på specialistavdelningen eller inte. Sjuksköterskorna är förtvivlade.

Det har under sommaren också förekommit att svårt sjuka patienter har hamnat på en kirurgavdelning fast de ska ligga på en medicinavdelning.

Samtidigt som det finns en stor oro när det gäller den nuvarande situationen växer farhågorna även inför hösten. 25 narkossjuksköterskor av totalt 34 har sagt upp sig och lämnar sina tjänster den sista september eftersom de inte får löner i nivå med de som betalas ut på andra sjukhus.

– Det innebär att det under hösten inte kommer att finnas en grundbemanning för operationer efter exempelvis en bilolycka med mer än en eller två skadade, utan patienterna måste föras till Örnsköldsvik eller Sollefteå. Samtidigt vet alla att det finns ett begrepp som heter golden hour. Första timmen är oerhört viktig, exempelvis när man behöver lätta på trycket efter en hjärnblödning, säger en läkare.

Att en sådan operation fördröjs kan få svåra konsekvenser.

– Det kan innebära att din eller min son eller dotter hamnar i ett vegetativt tillstånd för att inte den mest akuta vården kan ges, säger läkaren.

En annan oro rör ambulanstransporterna till andra sjukhus. Inte heller inom ambulansen finns resurserna som kommer att krävas om en allvarlig olycka med flera skadade sker, menar en läkare.

Det ständiga "stabsläget" resulterar också i upprörda känslor.

– Det ska bara råda vid stora katastrofer eller exceptionella epidemiska utbrott. Nu används det för att kunna bedriva den vanliga verksamheten och det är fel, säger en läkare.

Läs också: Sju timmars väntan på akuten

Läs också: Ewa Back (S): "Det behövs mer pengar"

Mer läsning

Annons