Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krismöte för jägarna

Efter förslaget om halverade ersättningar hade Svenska Jägarförbundet i landet krismöte i helgen. Står beslutet fast kommer enligt organisationen de att tvingas varsla nästan all personal och det mesta av viltvården i landet att försämras.

Annons
Det är inga bidrag som vi fått utan det är våra egna pengar som jägarna betalt för jaktkorten som vi drivit verksamheten med, berättar Göte Grubb från Svenska Jägarförbundet i Sollefteå.
Totalt i landet har organisationen tidigare fått cirka 45 miljoner kronor om året och den andra jägarorganisationen Landsbygdens Jägare har erhållit 4,5 miljoner kronor
Förra året presenterades en utredning om vad jägarna gjorde för de pengar de erhållit från staten. Jägarna fick intrycket att de skött uppdraget bra och att återbetalningen från jaktkorten skulle bestå och flera personer nyanställdes.
Men nu vet vi inte vad som händer, säger Göte Grubb.
Nu är nämligen budskapet det motsatta. Något som kan medföra varsel om uppsägningar efter att bidraget efter det senaste beslutet bara garanteras för ett halvår. Göte Grubb hävdar att det gått politik i frågan.
Det är Miljöpartiet som driver frågan. Jag undrar vad de vill göra med jägarnas pengar, undrar han.
På fredagen hölls krismöte i styrelsen där alla kretsordförandena från hela landet deltog. En reservbudget planerades.
Nu riskeras verksamheten i Sollefteå och Östersund med dess fem anställda, säger Göte Grubb.
Går förslaget om halveringen av återbetalningen igenom kommer all utbildning- och informationsverksamhet i Mittnorrland som är den största länsföreningen i landet med sina 17 000 medlemmar att upphöra.
Samma sak kommer det att bli med verksamheter som räkningen av lodjur som nyss genomförts. Inga jägare kommer längre att ställa upp sådana aktiviteter
För svensk viltvård kommer det att bli en katastrof, säger Göte Grubb.

Mer läsning

Annons