Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristen friskola rev ut sexsidor ur lärobok

Skolverket riktar nu kritik mot den kristna friskolan Oasen i Sundsvall. Avsnitten om sex- och samlevnad hade rivits bort ur elevernas läroböcker. — En märklig hantering som inträffar då och då på kristna skolor, säger Sten Svanholm, utbildningsråd vid Skolverket i Umeå.

Annons
Med jämna mellanrum gör Skolverket inspektionsrundor på friskolor, för att se om de uppfyller kraven för att få kommunala bidrag,
I oktober i fjol var det den kristna friskolan Oasens tur och Skolverket konstaterar skolan uppfyller kraven.
Men det finns anmärkningar.
Skolverket tycker inte om att skolan river ur avsnittet om sex- och samlevnad från biologiboken.
När vi inspekterar kristna skolor brukar vi alltid titta lite extra på just biologiböckerna eftersom vi har stött på det här problemet på några andra ställen. Det är inte vanligt, men det förekommer, säger Sten Svanholm.
Han tycker att hanteringen är märklig.
När vi lever i ett samhälle som flödar av information om sex är det viktigt att eleverna har tillgång till en bok som objektivt tar upp de här frågorna och det är viktigt att skolan kan besvara barnens frågor när de kommer. Genom att riva bort sidorna motverkar man hela det tänket. Och det är synd, för boken de använder är väldigt bra.

Störande moment
Är det inte väl drastiskt att riva bort sidorna ur boken?
Jo, det är det nog, säger Oasens rektor Marie Flatebö.
Hon berättar att eleverna får de här biologiböckerna när de går i sexan och att de används fram till nian.
Och vi undanhåller inte någonting för eleverna. När de går i åttan får de sin undervisning i sex och samlevnad och då får de även tillbaka de urrivna sidorna. Men läraren som ger den här undervisningen tycker det är lämpligt att dessa sidor lyfts ur boken fram till dess. eftersom de kan utgöra ett störande moment för barnen.
Efter Skolverkets anmärkning ska inga fler sidor rivas ur böckerna, säger Marie Flatebö.

Avgiftsfri
Den allvarligaste kritiken handlade om skolresor. Varje månad samlar Oasen in 20 kronor i månaden för de yngsta barnen och 60 för de större till kommande skolresor.
Därmed lever inte skolan upp till författningarnas krav på att skolan ska vara avgiftsfri, säger Sten Svanholm.
Har man flera barn i skolan kan det upplevas som mycket betungande, menar Skolverket som kräver omedelbara åtgärder.
Vi upplever det inte som ett tvång eftersom vi har kommit överens med föräldrarna om att samla in pengar till skolresor på detta sättet, men vi ska givetvis följa Skolverkets krav, säger Marie Flatebö.
Till sist anser Skolverket att skolan bland annat bör stärka elevernas uppfattning om vikten av att kunna påverka och bestämma, att de demokratiska processerna i arbetet med eleverna bör utvecklas och att skolan behöver utvecklas till en miljö där alla bemöts på ett likvärdigt sätt oavsett personlig övertygelse i trosfrågor.
All kritik som Skolverket har tagit upp är vi medvetna om och det är frågor som vi arbetar med.
Skolverket kräver att Oasen inom tre månader redovisar vilka åtgärder som ska vidtas och en uppföljning på plats kommer att ske om två år.

Fotnot:
Friskolan Oasen har funnits i Sundsvall i 15 år. Skolan har 91 elever och bedriver undervisning för sexårsgrupper upp till årskurs nio.

Mer läsning

Annons