Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritiserade förslaget: Lastbilar måste köra runt Sundsvall

/
  • Ett förslag som Trafikverket och Sundsvalls kommun utreder, filar på ett förbud mot tung trafik genom Sundsvall, skriver SVT Västernorrland.

Trafikverket och Sundsvalls kommun utreder ett förbud mot tung trafik genom Sundsvall.
I stället vill de att lastbilar västerifrån ska köra via Timmervägen och Birsta – alltså runt hela staden, skriver SVT Västernorrland.

"Direkt olämpligt", menar åkeriföretagen.

Annons

Vi har tidigare berättat om planerna på att smalna av gamla E4 genom Sundsvall för att minska stadstrafiken. Det mötte hård kritik av Motormännen.

Här kommer nästa plan: Trafikverket och Sundsvalls kommun vill förbjuda tung trafik från att åka genom Sundsvall. Det är främst trafiken från Norge och Jämtland, alltså västerifrån, som berörs.

De ska enligt förslagen inte få åka genom Bergsgatan som i dag, utan i stället hänvisas via Timmervägen, till Birsta, och sedan ut på nya E4, skriver SVT Västernorrland.

Sveriges Åkeriföretag ska motsätta sig förslaget enligt en skrivelse.

– I dag går transporterna via Bergsgatan och det är visserligen centralt men eftersom hastigheterna inte överskrider 20-30 kilometer i timmen på den sträckan är risken minimal. Inte ens om det inträffar en olycka är risken särskilt stor att något springer läck, menar Markus Sundström som är vd för åkeriföretaget Sundfrakt, till SVT.

Förslaget skulle innebära en omväg på ungefär en mil och en trång resväg med flera rondeller, för lastbilarna.…

"Trafiksituationen i Birsta är direkt olämplig för tung trafik. Där finns ett hårt tryck från privatbilismen med trafikstockningar och trånga rondeller. Det är absolut inte en plats för ytterligare tung trafik", skriver åkeriföretagen.

Mer läsning

Annons