Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Livet är inte enkelt och inte rättvist

Annons

Det finns inget ljuvligare än att se på ett sovande barn som andas lugnt och harmoniskt. Man tar själv ett djupt andetag, suckar lyckligt och det gör nästan ont i bröstet. Fast det onda är på ett bra sätt.

Under min uppväxt drömde jag ofta att jag föll baklänges. Det var som om sängen rycktes undan och jag slog med armarna i madrassen för att hindra fallet, klarvaken och med andan i halsen kunde jag sakta andas ut igen och känna lugnet i att det bara var en dröm.

Men för alla är det inte bara en mardröm, många får sjukdomsbesked där utgången kan vara att inte längre andas.

Något som vi omedvetet gör 26 000 gånger per dygn blir så märkbart. Och varje andetag känns när oron fyller bröstet och tankarna. Rädslan tar grepp och pulserar runt, runt. Andningen blir kort och syrefattig, men den kan också hjälpa till att dämpa oron. Fyll lungorna med nytt syre för att nära positiva tankar som ger lugn.

Livet är inte enkelt och inte rättvist.

I söndagens papperstidning får ni träffa Maria Thengqvist på Alnö och hennes envisa kamp mot cancer. Att ta en dag i taget – andas och se något bra med dagen fastän allt kändes svart gav henne en ny dimension i livet. Gurkmeja har varit hennes livselixir och nu vill hon sprida det vidare till alla hon träffar. Receptet finns med i reportaget.

Mer läsning

Annons