Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur på arbetstid ska ge friskare personal

Dans, musik och teater på arbetstid ger friskare och mer produktiv personal. Det är tesen som projektet Krokus vill testa vetenskapligt. – Vi hoppas få fram siffror på att kultur har en hälsobringande effekt, säger Stina Näslund, projektledare.

Annons
Studien är tänkt att pågå i två år, mellan 2006 och 2008. Tanken är att anställda vid olika företag ska erbjudas kulturella aktiviteter en gång i veckan under två tremånadersperioder. Alla företag med över 50 anställda i Västernorrland ska bjudas in till undersökningen.
De anställdas hälsa ska kontrolleras både före och efter perioderna med kulturaktiviteter, bland annat genom att man mäter kolesterol och stresshormoner. Företagens sjukfrånvaro och personalomsättning ska också kontrolleras.
Små studier har tidigare visat att kultur gör att blodtrycket sänks och cellernas reparativa förmåga ökar. Men det här blir den första större studien inom området. Det unika är att vi även tittar på produktiviteten i kombination med hälsan, säger sjuksköterskan Stina Näslund, som under hösten gör en förstudie av förutsättningarna för projektet.
För att förverkliga idén krävs flera miljoner kronor, som Stina Näslund hoppas få från bland annat Kulturrådet, Vetenskapsrådet och EU:s mål 1-pengar.
Förhoppningen är att projektets resultat ska få regeringen att jämställa kultur med friskvård, vilket innebär att den blir avdragsgill för företagen.
I december kommer besked om projektets EU-ansökan gått igenom och lite längre fram i vinter väntas beslut från Vetenskapsrådet.
I februari vet vi ganska säkert om undersökningen blir av eller inte, säger Stina Näslund.

Mer läsning

Annons