Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturskolans orkester till norskt nationaldagsfirande

Unionsupplösningen mellan Norge och Sverige kommer att firas stort i Norge. Kulturskolans Paradorkester från Sundsvall har fått ett ärofullt uppdrag i firandet. De ska spela i paraden som tågar genom Trondheims gator i morgon.

Annons
Paradorkestern ska gå i blågula kepsar som andra orkester efter militärmusikkåren i folktåget. Vid torget ska Liv Ullman hålla tal och hela evenemanget sänds i norsk tv.
Paradorkestern består av 50 elever från grundskolans årskurs fem till gymnasiets årskurs tre.
Paradorkestern har tidigare haft spelningar i Tyskland, Danmark, England, Norge och Finland men enligt Peter Tjernberg, en av ledarna, är morgondagens uppträdande publikmässigt det största eleverna någonsin gjort.
Det känns spännande. Vi repeterar vanligtvis en gång i veckan men inför det här har vi övat en lördag också, säger Peter Tjernberg.
Uppträdandet är en del av SöT-projektet som Sundsvalls, Östersunds och Trondheims kommuner har.
Meningen med SÖT är att knyta kontakter mellan ungdomar på gräsrotsnivån, säger Peter Tjernberg.
Sundsvalls kommun ska i morgon ge en gåva på 25 000 kronor så att norska ungdomar kan besöka jämnåriga i Sundsvall.
Musikskolans paradorkester hanterar blåsinstrument, slagverk och elbas. Repertoaren består av marscher, ouvertyrer, rock-låtar och musikaler.
Sundsvalls kulturskola ger frivillig undervisning till Sundsvalls skolelever i bild, dans, drama, musik och sång och har många olika ungdomsorkestrar, ensembler och körer.
Sundsvalls kommun är en av de få kommuner i landet som inte tar betalt för kulturskolan. Även i Örnsköldsvik, Arvidsjaur och Luleå är undervisningen gratis.

Mer läsning

Annons