Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna blev sittande i rullstolen till tre på natten

Den gamla kvinnan får hjälp av hemtjänsten varje kväll vid läggdags, men den 24 augusti kom de inte. Kvinnan satt ensam och väntade. Och väntade. Och använde sitt trygghetslarm för att någon skulle komma till undsättning. Ingen kom då heller.

Annons
Först klockan tre när nattpersonalen kom för att titta till henne fick hon hjälp att ta sig från rullstolen till sängen.
Kvinnan hade eget boende, men tillsyn från hemtjänsten flera gånger per dag, då hon var rullstolsburen och behövde mycket hjälp för att klara sig. Hon hade också försetts med trygghetslarm, något som inte hjälpte henne den långa natten den 24 augusti i år.
Vi har underökt larmet och det var inget tekniskt fel på det, säger Rose-Marie Carlsson, hemtjänstchef.
Det vi kommit fram till är att hon förmodligen inte haft kraft att trycka på larmet på rätt sätt, och att det var därför det inte gick fram.
Händelsen har anmälts som Lex Sarah, och en utredning har gjorts. Hemtjänsten gjorde fel då de inte kom till kvinnan då de skulle, och konsekvenserna blev dubbelt illa när back-upsystemet, det vill säga larmet, inte heller fungerade.
Vi har åtgärdat kvinnans larm nu, säger Rose-Marie Carlsson. Det är monterat på hennes handled istället för runt halsen, och det gör att hon lättare kommer åt och orkar larma på rätt sätt.
De flesta larm bärs runt halsen på vårdtagaren, och det ska inte vara trögt eller svårt att trycka på.
Är man väldigt trött och mer orkeslös än vanligt kan det vara svårt, säger Rose-Marie Carlsson.

Mer läsning

Annons