Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnan i fokus för en dag

Tre hockeyspelare misstänks ha utnyttjat en ung kvinna sexuellt. Fokus hamnade på att de inte fick vara på krogen dagen före en match. — Kvinnors kroppar bjuds ut till män, tills vi säger nej, säger Malin Svensson politisk redaktör på Östersunds Posten.

Annons
17-åriga Maria var berusad och drogad när tre vältränade killar hade sex med henne på en toalett. Efteråt hade hon allvarliga skador i underlivet, så pass allvarliga att hon inte kunde sitta mer än korta stunder i sträck.
Killarna hävdar att hon tog initiativet.
Domstolens bedömning är att det inte går att avgöra om Maria hade frivillig sex med de tre männen. Maria har inte gjort motstånd och hon har inte ropat på hjälp.
Maria hade ändå tur, hennes fall gick till domstol. Färre än en av tio våldtäkter går så långt som till åtal, säger Malin Svensson.
Hon tillägger att man kan bli paralyserad av skräck, att man kanske låter bli att kämpa emot för att det är ett sätt att undvika ännu värre skador. Men hon tror inte att någon utsätter sig för sig så brutal sex. Inte heller att man genomlider en rättegång om det inte är så att ett brott begåtts.
Den nya lag som träder i kraft i april kommer inte att göra någon skillnad. Det är samma fokus. I förlängningen kan man tolka det som att alla män är potentiella våldtäktsmän, bara kvinnan har tillräckligt kort kjol, säger Malin Svensson.
Skalan för vad som är normalt har vidgats. Men fortfarande finns ett fokus på hur kvinnan var klädd, om hon var berusad och hur hon uppträdde.
Ingen får hugga av mig ena armen, även om jag ber om det. Man skulle kunna ha liknande formuleringar i lagen om våldtäkter, säger Malin Svensson.
Malin Svensson tycker att fokus är viktigt.
Jag tror att det skulle vara effektivt att fylla rättegångssalarna vid våldtäktsmål, för att ge stöd åt kvinnan. Det är en enkel åtgärd för en medmänniska, säger Malin Svensson.
Publiken berättar om hur det visats porrfilm för mellanstadiekillar, de diskuterar sjuåringar med bara magar och det goda exemplet som Man i Västernorrland drev för några år sedan \"Den goda mannen\". Förebilder är viktiga.
I förlängningen tycks de församlade enade om att det handlar om tolkningen av lagstiftningen, om attityder.
Män borde ha ett eget ansvar, vi gör dem till djur som inte kan rå över sin drift. Det är kränkande mot dem. Alla normala karlar vet väl när det är för mycket, säger Mona Palander.
Hon vill ha en människodebatt istället för en kvinnodebatt. Även män vill vara sexiga och se bra ut.
Det finns ju jätteattraktiva karlar men inte skulle jag drömma om att kasta mig över dem på en toalett, säger Mona Palander.

Mer läsning

Annons