Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnojouren: "Vi får följden av våldet efter semestrarna"

/

Kvinnojouren i Sundsvall har haft fullbelagt nästan hela året, och många blir kvar på boendet extra länge på grund av bostadsbrist.
Sommaren är inget undantag – men många utsatta tros anmäla efter ledigheten.

Annons

Förra året anmäldes tolv procent fler fall av misshandel mot kvinnor i Västernorrland, än året innan.

I fyra av tio fall hade gärningsmannen en nära relation med offret, visar statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Generellt anses kvinnovåldet kunna öka sommartid och nästan en tredjedel av fjolårets anmälningar kom in till länspolisen under juni, juli och augusti.

– Men som vi ser det är det ingen skillnad på sommaren. Snarare är det kanske så att vi får följden av våldet efter semestrarna. Det kan vara så att man står ut, barnen är lediga från skolan och man försöker, säger Gunilla Carlsson på Kvinnojouren i Sundsvall.

Jourens skyddade boende har hittills i år varit fullbelagt nästan hela tiden.

– Det har varit i princip som andra somrar, och i fjol var boendet i princip fullbelagt hela året. Det tar mycket längre tid för familjer som bor här att få bostad genom bostadsbristen, så då blir man längre boende här.

När lediga platser uppstår är det oftast tillfälligt.

– Det kan ändra sig från i dag till i morgon, det beror på vad som händer i samhället. Vi kan erbjuda boende om vi har ledigt och får vi en tom plats står den inte tom många dagar, säger Gunilla Carlsson.

Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige, Roks, ser att våld i nära relationer kan öka vid högtider och under sommarmånaderna.

– Förekommer våld finns det alltid risk för att det eskalerar när man är ledig tillsammans. Men kvinnor står ut just därför att det är semester, de vill inte förstöra sommaren för sina barn, säger Wiveca Holst, kassör i Roks.

Hon tror att allt fler bryter upp från relationer där våld förekommer.

– Det hänger väl ihop med att man pratar mycket om det. Det är synligt, fler kvinnor förstår att de inte är ensamma och att det inte är okej, säger hon.

Även kvinnojouren i Sundsvall upplever att fler utsatta vågar anmäla nu än tidigare.

– Jag kan tycka att anmälningsbenägenheten har ökat. Det är mycket runt omkring som spelar in, som att det skrivs mer och att vi har en bra lagstiftning, säger Gunilla Carlsson.

Under 2014 gjordes totalt 293 anmälningar om misshandel mot kvinnor i Sundsvall, enligt siffror från BRÅ. 36 procent av dem skedde i nära relationer.

Mer läsning

Annons