Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnor som leker med döden

– Rökningen har förstört hela mitt liv. I allt för många år levde jag i ovisshet om hur farlig rökningen var. Idag vet jag, men nu är det som det är. Fem cigaretter om dagen i ett 60-tal år ger inte mycket tillbaka, säger Inga-Lisa.

Annons
Har slutat röka sedan hon för tre år sedan fick diagnosen KOL, Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom. Inga Lisa hade under ett flertal år problem med luftrören och fick besked att hon led av astma, men den riktiga diagnosen var värre än så. Idag använder hon sig av syrgas 24 timmar om dygnet för att kunna andas. Lungkapaciteten är idag drastiskt försämrad på grund av ihållande inflammation i luftrören, vilket skapar hosta och slembildning.
Sverige är ett av få länder där det finns fler kvinnor än män som röker.
Omkring en femtedel av alla svenska kvinnor röker dagligen.
Varje år dör omkring 2 284 kvinnor i Sverige som direkt följd av rökning, vilket innebär i genomsnitt 43 dödsfall i veckan.
Sjukdomar som cancer och kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, kommer att öka dramatisk under kommande år som följd av att allt fler barn och ungdomar börjar röka.
Rökande kvinnor utsätter sig för större risker än män. En förklaring är att kvinnor i allmänhet har mindre kroppsyta än män.
Runt 70 barn och ungdomar provar eller börjar röka varje dag.
Den grupp som står för störst ökning är 12-åriga flickor.

Källa: Statens folkhälsoinstitut

Mer läsning

Annons