Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnorna bakom drogkampen prisas

Journalisterna Katarina Vikström, Kristina Forsström och Lotta Golis på Sundsvalls Tidning fick årets Carnegiepris för sitt arbete med #drogkampen.

Annons

Motiveringen lyder: “en närgången, stark och trovärdig artikelserie om narkotikaproblemen i Sundsvall med omnejd”.

Artikelserien blev verklighet därför att de alla tre tidigare skrivit om drogproblemen och att det kom signaler från alla möjliga håll att tillståndet förvärrats i Sundsvall.

Något som också bekräftades av statistiken.

Det var mycket droger som florerade bland de unga och oproportionerligt många som dog av överdoser.

De tre kvinnorna drog upp riktlinjerna för vad som skulle gälla. Ett beslut var att alla som intervjuades skulle framträda med namn och bild.

– Jag vill verkligen att föräldrarna som var med när vi startade, de som hade förlorat sina barn, ska känna att de är delaktiga i det här priset och de andra reportagen. De satte tonen och öppnade för samtal med andra, säger Kristina Forsström.

– Det anonyma gör det ännu mera skamfyllt. Att vi gjorde så här öppnade för att andra människor vågade kliva fram och prata, säger Katarina Vikström.

Det blev ett 30-tal reportage, plus insändare, debattartiklar och webb-tv som nu uppmärksammas nationellt.

Här hittar du en e-tidning med artiklar från #drogkampen

– Det känns jätteroligt med tanke på att alla som deltog var så öppna och modiga. Det här startade ett samtal i Sundsvall som pågår än för drogerna har inte försvunnit.

Trion har också kunnat glädja sig åt att skolor och föräldrar berättat att tonåringar visat mycket stort intresse för artikelserien.

Förutom föräldrar som ställt upp och berättat om den svåra sorg det är att förlora sina barn på grund av droger, så har aktiva missbrukare och de som tagit sig ur missbruket ställt upp. Polisen, kyrkan och socialtjänsten har också medverkat.

Artiklarna har gett konkreta effekter. Det bästa är de narkomaner som slutat med droger. Under hösten har kommunen återinfört en välbehövlig tjänst som fältassistent.

Nu har de tre kvinnorna fler artiklar på gång inför #sundsvalltycker som den 9 december debatterar frågan om drogerna i samhället.

– Jag pratade med en mamma nyligen som var oroad över vad som händer med 90-talisterna, det är så många som håller på att spåra ur, säger Katarina Vikström.

Svenska Carnegie Institutets journalistpris utdelas varje år till en journalist som gjort särskilt förtjänstfulla insatser i fråga om dokumentärreportage eller forskningsinformation inom något av områdena drogmissbruk, kriminalitet eller andra betydande nutida samhällsproblem.

Här hittar du anmälningsformuläret till #sundsvalltycker.

Se också: Fältassistenten "Farre" anställdes efter #drogkampen

Mer läsning

Annons