Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan satsar på boende för äldre i Njurunda

/
  • Från vänster Pelle Svensson, ordförande i kyrkorådet, Anders Nyqvist, arkitekt och Olof Lönneborg, kyrkoherde Njurunda som samtliga hoppas kunna bygga ett hus som harmonierar med naturen och som också ger en social trygghet för alla som ska bo i huset.
  • Genom att skapa öppna ytor på en innegård skapas också större förutsättningar till en social gemenskap.
  • På innegården ska det finnas chans att odla för den som vill.
  • I Nydala i Umeå ligger ett nästan exakt lika dant hus som församlingen i Njurunda vill bygga där pastorsexpeditionen i dag ligger.

Kyrkan i Njurunda vill bygga ett socialt och ekologiskt trygghetsboende som ska ritas av Anders Nyqvist. I första hand ska äldre få hyra lägenheter. Dessutom ska skapas utrymme för en förskola.

Annons
Beslutet togs under måndagskvällens kyrkorådssammanträde.
Det handlar om att kyrkan ska medverka i samhällsutvecklingen, säger Pelle Svensson, ordförande i kyrkorådet som konstaterar att beslutet var helt enhälligt.
Om allt går som planerat kommer det att bli mellan 30 till 60 lägenheter, lite beroende på om det blir två eller ett hus. Trygghetsboendet kommer att ligga på samma tomt där pastorsexpeditionen i dag finns i Njurundabommen.
Vi äger marken och kommer att riva pastorsexpeditionen för att ge plats för den nya fastigheten.
Förebilden finns i Umeå där samtliga lägenheter var bokade innan huset var färdigt.
Det är arkitekt Anders Nyquist som ritat huset i Umeå och det är också han som kommer att rita huset eller husen i Njurunda.
Tonvikten ska läggas på det sociala boendet. Planen är hus på tre våningar med en övertäckt innergård. På innergården ska det finnas odlingar och förutsättningar för umgänge. Lägenheterna kommer att ha balkong både på utsidan och insidan.
Det som sker närmast är att församlingen tar kontakt med Sundsvalls kommun. Detta för att undersöka om det krävs någon planändring för att bygga. Och från kyrkans sida är kyrkorådet optimistiska och räknar med kommunens stöd.
Det finns pengar så finansieringen ska inte vara något problem, säger Pelle Svensson.
De finns liknande projekt på fyra andra ställen i landet där kyrkan har byggt trygghetsboende.
Undersökningar visar att församlingar som satsat på detta har fått fler medlemmar.
Pelle Svensson betonar att det även kan komma att erbjudas lägenheter till barnfamiljer. Tanken blir då att skapa ett boende där olika generationer kan umgås och till och med stötta och hjälpa varandra.
I dag så handlar boendet för äldre mer om att packa in dem i en lägenhet där man förvaras utan kontakt med grannar, säger Andes Nyqvist.
Genom att ha en gemensam innergård så ska det bli naturligt att träffa och umgås med andra som bor i huset. Dessutom är det tänkt att det ska finnas en diakon som kan vara stöd för alla som ska bo i det planerade huset eller husen om det blir två.
Pelle Svensson pekar också på närheten till service och att livsmedelsaffären ligger på gångavstånd. Dessutom blir det ett boende med en vacker utsikt över älven. Och när det gäller förskolan säger kyrkoherde Olof Lönneborg:
Vi har fått förfrågningar från befintliga förskolor i området som gärna skulle vilja lägga sin verksamhet här och då kan det bli i någon form av samarbete med oss, eller att vi öppnar ett helt eget.

Mer läsning

Annons