Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkbacken blev skådeplats för riddare

/
  • Storman, Fale Bure, vinkar till publiken tillsammans med kung Erik den tionde och biskopen. De spelades av Hans Holm, Filip Vallman och Rolf Bengtsson.
  • Staffan Smeds som härold.
  • Skådespel till häst bjöds det på när Buredagen anordnades på söndagen. Från vänster är det Hans Holm, i rollen som Fale Bure, Albin Granlund, som en ung kung Erik, och Paula Isberg som går vid hästen.

När Buredagen firades på söndagen kunde man för första gången ta del av både skådespel och riddarspel.
– Vi vill lyfta fram ett viktigt kapitel i vår historia, säger Staffan Smeds.

Annons

Dagen inleddes med gudstjänst och boksläpp och sedan kunde man utanför Sköns kyrka i Birsta följa ett historiskt skådespel.

Det var sägnen om Fale Bure och hur han räddade och gömde det som senare skulle bli Sveriges förste krönte kung, Erik den tionde.

– Erik var kung Knuts yngste son. Fale tog med sig honom från slaget vid Elgarås, 1205, och höll honom gömd i flera år på en gammal släktgård där Sköns kyrka nu ligger, säger Staffan Smeds, medlem i Bure släktförening som arrangerade dagen.

Birsta hette på den tiden, 1200-talet, Buresta och därifrån härstammade Fale Bure som var en så kallad storman.

– Det kan liknas med en lagman eller landshövding och han var storman för i stort sett halva Norrland.

Enligt sägnen som Bure släktförening berättade samlade Erik och Fale tillsammans en här och med stöd av norrmännen drog de ut till strid för att ta makten av Sverker som regerade med hjälp av danskarna.

– De möttes i två slag, Lena 1208 och Gestrilen 1210, och efter det kunde Erik krönas till konung, säger Staffan Smeds.

Där slutade skådespelet på kyrkbacken i Skön. Bure släktförening jobbar med flera sägner från medeltiden som de håller på att försöka verifiera.

– Vi tycker att det är viktigt att lyfta fram annat än trähistorien. Här i Medelpad var det ett kraftcentrum under den yngre järnåldern, vikingatiden och medeltiden, säger Staffan Smeds.

Han lyfter fram det faktum att det finns många storhögar och fem medeltida kyrkor inom ett begränsat område vilket, enligt honom, betyder att det fanns en relativt stor befolkning.

Dagen avslutades med riddarspel av gruppen Riddarna från mittens rike som också deltog i skådespelet med sina hästar.

– Vi hoppas kunna fortsätta att arrangera Buredagen och visa på vår intressanta historia, säger Staffan Smeds.

Mer läsning