Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkisbarnen tillbaka i Stöde

/
  • I Guds händer?
  • Det kristna budskapet finns i utkanten, men kanske bara i form av en sång - eller en bild på väggen. Moa och Daniel Sandström kommer ofta till församlingshemmets öppna förskola.
  • Lekstunden lider mot
  • Ofta besöker ett 20-tal familjer Stöde församlings nystartade öppna förskola. Men även när inte alla är på plats kan det krylla en hel del. Elsa Högbom söker en stunds lugn i rövarslokhatten.
  • Lilla Saga Bylund på upptäcktsfärd bland prinsessor och prinsar.
  • Riddar Malin Sandström i närkamp med målarlådan. Prinsen i bakgrunden är hennes bror Daniel.

Riddare och prinsessor. Dockkastruller, målarlådor och pysselbord. Barn som springer, skrattar, gråter och ramlar. Efter nästan ett decenniums uppehåll har Stöde församling åter startat öppen förskola i god kyrkistradition. Och ungdomar kan sjunga i kör eller gå till ett öppet hus.

Annons
Vi sätter oss i ringen och tar varann i hand....
För dagens småbarnsföräldrar är kyrkis ett självklart barndomsminne. Under 70- och 80-talen satt ungar i kyrksalar landet runt och höll händer och klämde i med kyrkissången framför alla.
Men tiderna förändrades och kyrkis tynade. Också i Stöde.
1996 lade församlingen helt ner kyrkisverksamheten. Trenden då var att alla barn skulle in på dagis, och man såg inte att kyrkan fyllde någon funktion på området, säger kyrkoherde Nine Lööv.
Men när kommunen lade ner sin öppna förskola kom en grupp föräldrar och bad att få hålla till i församlingshemmets gamla kyrkislokaler. Barns och barnledigas behov av att träffas hade aldrig försvunnit, och nu stod de åter och klappade på kyrkans port.
När Nine Lööv tillträdde som kyrkoherde för drygt två år sedan fick hon kyrkorådets uppdrag att lyfta barn- och ungdomsverksamheten.
Barnkör har funnits hela tiden, men alla barn vill inte sjunga. Till en öppen förskola kan alla komma, säger Nine Lööv.
Förutom den och ett musiklekis, som finns sedan tidigare, har församligen nu också en nystartad ungdomskör och ett öppet hus; ett en-dag-i-veckan-fritids där ungdomar i 10-13-årsåldern sjunger, sportar och fikar.
De som kommer hit ska kunna vänta sig trygghet och vänligt bemötande. Det finns en kristen kontext, men det behöver inte vara mycket: kanske en sång eller att vi bjuder in till gudstjänst, säger Nine Lööv.
Alla som lever i småbarnslunken vet att öppna förskolan är ett lagom dagsprojekt. Man kommer hemifrån ett tag, barnen får nya leksaker att upptäcka och själv kanske man hittar en vuxen att prata med. I Stöde finns ledaren Christina Olsson, som fixar fika, leder sångstunder och kan ta över en baby en stund så att en mamma eller pappa ostört kan måla med en äldre telning.
På väggen hänger lövpysslet barnen gjorde förra tisdagen. Några barn äter mat, värmd i en mikrovågsugn som en av familjerna överlåtit. Leksaker ligger strödda: utklädningskläder, pussel, saker som spelar, saker som skramlar och saker man kan dra efter sig och springa över det stora härliga golvet.
Om jag kan går jag hit. Saga får stimulans av att inte bara vara hemma med mig. Det här är guld värt, säger Lena Bylund, mamma till Saga, 10 månader.
Jennie Sandström, Jennie Högbom och Ann-Kristin Udd kommer i stort sett varje tisdag.
Indragningar på dagis gör att många nog vill skjuta upp dagisdebuten till dess att barnen kan hävda sig i större grupper, säger Jennie Sandström.
Då är det jättebra att få den här stimulansen och komma ut, säger Ann-Kristin Udd.
Jennie Sandström var borta från hemtrakten under tio år men flyttade tillbaka i samband med en barnledighet.
Öppna förskolan gjorde det lättare för mig att lära känna folk här. Vi är väldigt glada att kyrkan tog på sig den här rollen, säger hon.
Hittills har träffen kallats öppen förskola. Men kommunen erbjuder också en form av verksamhet för barnlediga, så kanske blir det gamla namnet öppet kyrkis återuppväckt.
Och gänget är redan en kompisgrupp. Snart åker alla till badhuset i Matfors och har kul ihop. Det har blivit tradition.

Mer läsning

Annons