Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkor gör påskupprop för flyktingarna

Långfredagens korsvandrare i Sundsvall kommer i år att be för Sveriges flyktingar.
I alla kristna kyrkor samlas namn och manifesteras för en humanare flyktingpolitik.
— Vi känner frustration, vrede och skam över hur människor hanteras i vårt land, säger stiftsadjunkt Jan Sjöberg.

Annons
Kyrkan har under den senaste tiden reagerat starkt över hur psykiskt trasiga barn skickas ut ur landet till osäkra öden i sina hemländer; ofta efter åratals väntan på besked från svenska myndigheter.
I samband med påsken drar nu kyrkorna i gång ett påskupprop för kortare handläggningstider och en generösare politik, särskilt mot barnfamiljer. Fast det känns som ett påskuppror, tycker Jan Sjöberg, stiftsadjunkt i Härnösand.
Vi sörjer över att barns bästa inte går i första hand. För att rädda barnaliv måste vi bevilja amnesti åt många som varit här länge. Och vi vill att överprövning av flyktingärenden ska ske i civila domstolar, säger han.
I alla kyrkor ska namnlistor läggas ut. Församlingarna uppmuntras att låta flyktingar medverka i gudstjänster, att låta barngrupper rita och måla på teman som berör flyktingar och att göra påskens korsvandringar på temat "De korsfästa barnen".
Vi har valt påsktiden för manifestationen därför att den uttrycker både förtvivlan och hopp. Det är direkt tilläpligt på flyktingarnas situation, säger Jan Sjöberg.
Sundsvalls traditionella korsvandring på långfredagen ska också gå till så att deltagarna ber för flyktingar vid de anhalter på vägen där bön utförs.
Kampanjen förs över hela landet. Den börjar på söndag och varar till den 1 maj, då också den ortodoxa kyrkan hunnit fira påsk. Bakom står nämligen hela Sveriges samlade kristenhet och även det muslimska samfundet.

Mer läsning

Annons