Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrktjuvens krig mot Sverige

/
  • Här är brevet där den utvisade 53-åringen förklarar krig mot svenska staten om han inte får träffa sin son. Men regeringen avslog hans ansökan om nåd, ovh han är alltjämt utvisad på livstid. Språkbruket minner starkt om breven från
  • AKBR bifogade den här biten av en mässhake till sitt sista hotbrev. Prätsplagget stals i Barsvikens kapell 2003, och 53-åringen misstänks ligga bakom den stölden. Döms han för stölden innebär det också att han kopplas direkt till AKBR och hoten mot Mona Sahlin, hoten att förstöra kyrkokonst och bränna kyrkor.

Här är brevet där den misstäkte kyrktjuven förklarade krig mot svenska staten – för att han inte får träffa sin son. Två år senare började \"AKBR\" hota med kyrkbränning och förstörelse av konstskatter i liknande formuleringar. Säkerhetspolisen vill inte kommentera om de misstänker 53-åringen för utpressningen mot regeringen.

Annons
Sundsvallspolisen försöker binda den 53-årige spanjoren till kyrkstölder i vårt distrikt, främst det medeltida krucifixet från Skeppshamn. Han misstänks även för våldsbrott mot kvinnor, antikvitetsstölder och för att ha vistats olagligt i landet efter en utvisningsdom 1978. Han har en tonårig son i Sverige, som han alltså inte kan träffa lagligt.
I regeringskansliets arkiv har ST funnit ett brev. Det är undertecknat av 53-åringen och skickades redan 1999.
\"Om jag inte erbjuds tillfälle att träffa min 12-årige son, kommer jag att förklara själv KRIG emot den svenska staten och dess intressen\". \"Jag kommer att kräva miljoner dollar i skadestånd\". Och \"med ett Europa utan gränser och kontroller är det enkelt att promenera in i Sverige\", heter det bland annat.
Det här var helt nya uppgifter för mig, säger Per-Anders Fritshammar, Rikskriminalens specielle utredare av kyrkstölderna.
Språkbruket och kraven påminner starkt om de hotelser som framförts i flera hotbrev från något som kallar sig \"Antifascistiska kommittén för barnens rättigheter\", AKBR.
De första hotbreven lämnades i plundrade kyrkor, men AKBR skickade även brev till regeringen och till ST. Kravet har hela tiden varit att utvisade pappor ska få träffa sina barn i Sverige. Hoten har varit riktade mot Mona Sahlin och staten Sverige. AKBR har sagt sig ligga bakom alla kyrkstölder sedan 1994, och hotat bränna konstföremålen och tio kyrkor om inte regeringen ger utvisade pappor amnesti.
\"Om vi inte får något svar kommer vi, fast vi inte gillar det, att bränna ned till grunden tio kyrkor inom en månads tid\", skrev AKBR till ST 2003.
I samma brev bifogade AKBR förstörda kyrkoföremål. Minst ett av dem kommer bevisligen från Barsvikens kapell i Ångermanland. 53-åringen har delgivits misstanke för just detta inbrott. Fälls han innebär det en direkt koppling mellan honom och AKBR.
Det är spaningsmässigt intressant. Sen är frågan om det går att knyta honom till det tillgreppet, säger Per-Anders Fritshammar.
AKBR har bedrivit en sorts utpressning eller terrorhot i syfte att påverka regeringen i en viss riktning. Flera poliser anser att mycket talar för att 53-åringen kan vara mannen bakom AKBR, men det går inte att få besked huruvida någon utreder den eventuella kopplingen närmare. Sundsvallspolisen eller Rikskrim gör det i vart fall inte.
ST har varit i kontakt med säkerhetspolisen, som av sekretesskäl varken bekräftar eller förnekar att de är inkopplade. Kammaråklagare Katarina Eriksson leder förundersökningen mot 53-åringen. Hon säger sig förhindrad att kommentera om hon givit säpo direktiv att utreda AKBR-kopplingen.
Det kan jag inte kommentera just nu. Du får väl dra de slutsatser du kan, säger hon.

Mer läsning

Annons