Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrktorn i rasrisk renoveras

/
  • Det ser ut på håll som att kyrkan är insvept i ett paket.
  • Träet har mörknat och behöver renoveras.
  • Henrik Winlöf, byggnadsplåtslagare, diskuterar renoveringen med Olof Lönneborg.

Det välkända landmärket för Njurunda ser nu ut som ett gigantiskt blått paket.
Kyrktornet och taket renoveras för fullt.
– Om det inte renoveras så är det rasrisk, säger kyrkoherde Olof Lönneborg.

Annons

39 meter upp i luften sträcker sig ställningar och fallskydden. Det är som en puppa över hela tornet som går att se på kullen där kyrkan är belägen.

Sen början av februari när beslutet att renovera togs så har arbetet pågått för fullt och förväntas pågå till oktober då allt ska vara klart. Det är en investering på cirka sju miljoner kronor varav hälften kommer från församlingen i Njurunda och resterande från kyrkoantikvariskt stöd.

– Det är mycket pengar men vi har inget val, säger Olof Lönneborg.

Trästommen som håller uppe spiran har börjat murkna och likaså är taket i behov av att bytas ut tillsammans med putset på utsidan. Putset har fel blandning kalk och cement vilket gör att risken för sprickbildning finns och att då stora delar av fasaden ramlar ner och riskerar att skada människor.

– Med ny blandning puts så smulas det sönder i stället om det skulle bildas sprickor, säger han.

Om renoveringarna inte genomförs finns risken att tornet rasar om det får gå för långt.

Kyrkan byggdes 1862 och den dåvarande designen har gjort att taket expanderar i värme och krymper i kyla så att fukt och vatten tränger in i tornet. Med den nya renoveringen ska taket hålla tätt och träet ska skyddas från fukt.

– När man renoverar så här måste man få godkänt av länsstyrelsen för allt men vi vill klä träpelarna i aluminium för att skydda dem, säger Olof Lönneborg.

Renoveringen går framåt och för tillfället håller man schemat men det har inte gått helt smärtfritt.

Totalt tre stölder har skett varav den första redan efter en dag.

– Det är tråkigt men vi har vidtagit åtgärder, dels bor snickarna i huset bredvid kyrkan så de har koll men vi har också vakter som kommer på oregelbundna tider, säger han.

Även allt värdefullt material transporteras dit samma dag som det används och det som blir över transporteras bort vid dagens slut.

Medan renoveringen pågår så är det begränsat när man kan använda kyrkan, det är byggföretagen som bestämmer för säkerheten men samarbetet funkar bra mellan dem.

– Vill man ha en vigsel, bröllop eller begravning så får man vara ute i god tid så att vi hinner diskutera om en tid som det funkar även med byggarbetarna, säger han.

Efter renoveringen så hoppas Olof Lönneborg att det blir en kyrka som får bestå.

– För oss handlar det om att bevara men inte förändra något med kyrkan, men jag kommer vara otroligt glad när allt är färdigrenoverat.

Mer läsning