Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läckande avlopp upptäcks varje år

/
  • – Det är värre om avloppsvattnet kommer ut i en liten sjö eller en bäck än om det läcker ut i stora havet, säger Jan-Eric Nyby.

Vissa äldre hus har fortfarande kvar brunnar som mynnar direkt ut i naturen. De avloppen är så gamla att miljökontoret inte heller har papper på dem.
De olagliga läckorna upptäcks först om någon klagar.

Annons
Vi brukar få in runt fem klagomål per år på avlopp som läcker ut i mark eller vattendrag, säger Jan-Eric Nyby, miljöinspektör i Sundsvall.
Cirka 88 procent av befolkningen i Sundsvall är anslutna till det kommunala vatten- och avloppsnätet, enligt MittSverige Vatten som sköter detta. De resterande 12 procenten har så kallade enskilda avlopp. Det är oftast hus på landsbygden som inte kan anslutas till det kommunala vattennätet.
Vi har gett tillstånd till en stor del av de enskilda avlopp som finns i kommunen. Men många av de äldsta husen finns tyvärr inte med. Det här mörkertalet av äldre enskilda avlopp finns i hela landet, säger Jan-Eric Nyby.
Förr i tiden var det vanligt att avloppen mynnade rakt ut i diken och vattendrag. Under senare hälften av 1900-talet blev detta förbjudet.
Om vi får in en anmälan om att ett avlopp läcker så ser vi till att det åtgärdas, säger Jan-Eric Nyby.
Någon systematisk kontroll av de enskilda avloppen i kommunen görs inte.
Vi utreder bara om vi får in klagomål. Vissa kommuner går succesivt igenom alla hus som inte är anslutna till det kommunala vattennätet, men vi har i dagsläget inte resurser till det. Endast så kallade problemområden inventeras med jämna mellanrum, säger Jan-Eric Nyby.
Han påpekar att läckande avlopp inte alltid är något större miljöproblem. Men i vissa fall kan läckorna skapa stora bekymmer.
Som tur är finns inte så många äldre avlopp kvar, i många fall har någon klagat och avloppen förbättrats, säger han.
Det är inte heller bara äldre avlopp som läcker. Även nyare brunnar, som miljökontoret känner till, kan läcka om de missköts.
Och det händer att folk bygger om sina avlopp utan att anmäla det eller söka tillstånd, vilket också är förbjudet. I vissa fall är ombyggnationerna felaktiga, säger Jan-Eric Nyby.

Fakta/Enskilda avlopp
För att bygga ett enskilt avlopp från vattentoalett krävs tillstånd från miljönämnden. Man ansöker hos miljökontoret.
Innan enskilt avlopp med vatten från bad, disk och tvätt kan ordnas så måste detta anmälas till miljökontoret.
Ombyggnation av enskilt avlopp ska också anmälas.
Miljöbalken kräver att avloppen inte ska släppa ut orenat vatten i naturen. Om man bryter mot lagen kan man i vissa fall få böter.
Källa: Miljökontoret i Sundsvall

Mer läsning

Annons